Skip to content
ProRail rolstoelvriendelijke perrons

Ervaren, leren en verbeteren: ProRail zorgt voor een rolstoelvriendelijke treinreis

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Dat gaat van gelijkvloerse perrons tot aan trapleuningen met braille-informatie. In 2022 zal al minimaal 90% van de reizigers van en naar volledig zelfstandig toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk. Dat is een belangrijk doel van de overheid en van ProRail. Daarvoor moet je toch minimaal een keer hebben ervaren hoe het is om een rolstoel te bewegen, toch?

Ervaren door te doen

Programmamanager Bram ‘t Mannetje heeft onlangs samen met zijn projectteam ervaren hoe is het om in een rolstoel te rijden. Jaren geleden hebben collega’s van Bram meegedaan met een toernooi rolstoelbasketbal in Amersfoort en vanuit die ervaring zijn zij enthousiast geraakt voor deze rolstoelsport. Voor Bram en het merendeel van zijn collega’s was het alsnog de eerste keer sporten in een rolstoel.

BEN oprichter Toine Klerks inspireert

Voorafgaand aan de clinic heeft Toine Klerks, directeur en oprichter van Stichting Basketball Experience NL, een presentatie gegeven met als thema denken vanuit mogelijkheden i.p.v. beperkingen. Hij vertelde dit aan de hand van zijn levensverhaal en heeft hiermee een grote indruk gemaakt op Bram en zijn collega’s. Het enthousiasme wat Toine heeft voor de sport werkt aanstekelijk.

Elkaar halverwege vinden

ProRail doet er alles aan om stations rolstoeltoegankelijk te maken. Ook zijn zij bezig met een stukje bewustwording bij rolstoelgebruikers. Wat kun je als OV-reiziger zelf doen om de reiservaring prettiger te maken? Hierbij kun je denken aan een groter formaat wieltjes waarmee je makkelijker over drempels kunt gaan.
Deze mindset kwam terug in het verhaal van Toine en het was voor Bram en zijn collega’s dan ook fijn om bevestiging te krijgen van iemand die dichtbij rolstoelgebruikers staat.
Er kan veel meer dan je denkt! Stichting BEN heeft nieuwe fans en wij zijn blij om te zien dat ProRail zo actief bezig is met het rolstoeltoegankelijk maken van de Nederlandse stations.