Skip to content

FUNdamentals

Misschien zie je het wel eens voorbij komen op onze socials: FUNdamentals. Wat dat is, leggen we graag uit!


 

De Nederlandse Basketball Bond en de Johan Cruyff Foundation hebben in stichting BEN (Basketball Experience NL) een uitvoerend partner gevonden voor dit project. Het project FUNdamentals heeft als doel om kinderen met een lichamelijke beperking met plezier te laten sporten middels rolstoelbasketbal op steeds verschillende plekken in Nederland. Daarbij is een belangrijk speerpunt plezier en mee kunnen doen op eigen niveau. Daarnaast hechten we er waarde aan om sporters met elkaar in contact te laten komen en om van elkaar te leren. Door lokale trainers in te zetten op iedere activiteit, maken we de drempel lager om een vereniging te bezoeken die rolstoelbasketbal aanbiedt.

Ieder op zijn eigen niveau met een sportrolstoel

Door de variatie aan trainers kunnen we ieder op zijn eigen niveau kennis laten maken en trainen in de sport rolstoelbasketbal. We hebben deelnemers die met een ballon trainen, maar ook deelnemers die driepunters schieten met een volwassen basketbal.

De training bestaat altijd uit een gezamenlijke warming up, een serie oefeningen op eigen niveau, een basketbal- en rolstoeltechnisch oefencircuit en wedstrijdvormen op mix en eigen niveau. Bij het oefencircuit tellen we de scores van ieder individu en op basis daarvan maken we teams. Zo kijken we altijd naar wat men wel kan, in plaats van wat niet.

Ons doel is om de training altijd te laten verzorgen door een speler van het Nederlands team/speler van het TeamNL center (cto), lokale trainer/een trainer van een rolstoelbasketbalclub uit de buurt en een BEN-coach als hoofdtrainer.

Papendal-FUN_ILS-2022092505133 copy

Na iedere FUNdamentals activiteit ontvangen de deelnemers een stickerpakket. Foto’s van spelers/speelsters van Team NL en logo’s van de rolstoelbasketbalverenigingen kunnen worden gespaard in een daarvoor bestemd stickerboek. Ook is er een gezonde lunch geregeld. Geregeld nodigen wij een fotograaf uit die mooie actie foto’s komt maken tijdens de training.

Onze doelgroep

Als je onder de 21 jaar bent of beginnende basketballer in de 20, val je binnen onze doelgroep. Voor deze doelgroep bieden we iedere maand een gratis open training aan op een wisselende locatie. Voorafgaand aan die open training geven we gedurende een maand lang verschillende clinics bij lokale organisaties waar kinderen met een beperking aanwezig zijn, denk hierbij aan revalidatiecentra, mytylscholen, etc.Als je onder de 21 jaar bent of beginnende basketballer in de 20, val je binnen onze doelgroep. Voor deze doelgroep bieden we iedere maand een gratis open training aan op een wisselende locatie. Voorafgaand aan die open training geven we gedurende een maand lang verschillende clinics bij lokale organisaties waar kinderen met een beperking aanwezig zijn, denk hierbij aan revalidatiecentra, mytylscholen, etc.

Een eigen sportrolstoel

Mocht de deelnemer geen eigen sportrolstoel hebben, dan zorgen we altijd dat die voor hem/haar klaar staat. Wel belangrijk om dat bij aanmelding even door te geven zodat we de juist materialen bij ons hebben. Meestal zijn we met 15-20 deelnemers per keer, waar 3-4 trainers aanwezig zijn. Wij hebben voldoende capaciteit in mensen en rolstoelen om grotere groepen deelnemers te ontvangen en toch op eigen niveau trainingen aan te kunnen bieden.

Iedere maand ergens anders

Omdat reisafstanden in Nederland op het gebied van gehandicaptensport relatief groot zijn, (relatief weinig verenigingen die rolstoelbasketbal aanbieden) reizen we met FUNdamentals door het hele land en komen we iedere maand op een andere plek. Reizen hoort ook een beetje bij onze sport, want als je ooit competitie gaat spelen is dat altijd aan de orde als je ‘uit’ speelt. We hopen overigens dat na een keer deelnemen, de deelnemers zo enthousiast zijn dat ze ook naar de volgende locatie komen!

Data FUNdamental training 2024:

2 juni
8 juni
14 september 
27 oktober
24 november

Apeldoorn
Duiven
Sprang-Capelle (jeugd toernooi)
Rotterdam 
Goes

De volgende FUNdamental training start over: