Skip to content

Stichting Basketball Experience NL

Presenteert boek: Ik BEN
12 inspirerende verhalen over veerkracht en aanpassingsvermogen.

Welkom bij Stichting BEN.

Met Stichting BEN laten we elk jaar duizenden mensen ervaren wat we kunnen leren uit de Paralympische sport d.m.v. ervaren!

Stichting BEN is het idee van rolstoelbasketballer en bondscoach Ben Klerks en zijn collega-international en -bondscoach Gertjan van der Linden.

Het was hun droom om de gehandicaptensport te professionaliseren en beter op de kaart te zetten, met de focus op rolstoelbasketbal. In 2006 eindigde die droom abrupt door het overlijden van Ben zelf.

In 2014 hebben Gertjan en Toine, de oudste zoon van Ben, Stichting BEN opgericht om die droom alsnog waar te maken.

Ik BEN: Laat jij je beperken door succes? 

De geportretteerden in dit boek zijn allemaal mensen met een lichamelijke beperking die op de een of andere manier succesvol zijn: in de sport, in het zakenleven, in de media, in de wetenschap: in iedere branche was een succesverhaal te vinden. 

We gingen in gesprek met twaalf mensen, waarom twaalf? Omdat een rolstoelbasketbal-selectie bestaat uit twaalf spelers. zo is de cirkel weer rond. 

  • Wat maakt deze mensen succesvol?
  • Hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn?
  • Ervaren ze dit zelf ook als succes?
 
Dat was het aanleiding van ‘Ik BEN’, 
 
 

Onze geportretteerden

Rolf Schrama – Diversity officer private bank Van Lanschot Kempen

“Je moet soms een stap terugzetten om te kunnen groeien.”

Rolf wordt geboren met een zeldzame vorm van dwerggroei, die slechts tien mensen in Nederland hebben. Volgens zijn schoenmaker is lopen voor hem dertig keer zo zwaar als voor iemand zonder beperking.

Als tiener, besluit hij rijk en succesvol worden. Maar een leven lang van ‘rare’ blikken en gefluister achter zijn rug leert hem een muur om zichzelf heen te bouwen. Hij bereikt zijn doel, maar verliest onderweg delen van zichzelf. 

Op een dag stort de muur in en op 31-jarige leeftijd begint Rolf zijn beste leven te leiden. Hij zeilt zelfs voor Nederland tijdens de paralympics in Rio de Janeiro.

Otwin van Dijk – Burgemeester Oude IJsselstreek 

“”Maak jezelf niet te beperkt! Je bepaalt uiteindelijk voor het overgrote deel zélf of je het leven kunt leven dat je wilt.”

Een onschuldige duik in een bergmeertje bezorgt Otwin op 18-jarige leeftijd een hoge dwarslaesie.

Het duurde 3 maanden voordat hij zich realiseerde dat hij nooit meer zou lopen. Een wervelwind van emoties volgt en aan het eind, het besluit om zijn mouwen op te stropen en er iets van te maken. 

Het blijkt het begin te zijn van zijn politieke carrière. 

René Martens – Commercieel directeur Medux

“Of je pakt het op, of je gaat eraan onderdoor.”

Op zijn 14de gaat het leven van Rene letterlijk en figuurlijk over de kop wanneer hij over de kop slaat met zijn pony. Het gevolg is een incomplete dwarslaesie. 

Hij gaat tijdens zijn revalidatie sporten, behoort tot de succesvolste generatie Nederlandse rolstoelbasketballers en is sinds 2008 commercieel directeur bij Medux, een grote speler op de Nederlandse hulpmiddelenmarkt.

Sander Hilberink – Lector Hogeschool Rotterdam

“Als je enige nuchterheid kunt hebben, erom kunt lachen en een beetje zelfspot hebt, dan helpt dat enorm.

Sander wordt geboren met cerebrale parese. Als aankomend student kreeg hij te horen dat hij ‘te gehandicapt was om überhaupt iets te betekenen’. Het maakte hem niet onzeker; eerder opstandig. Sander is een harde werker en vooral: een volhouder. 

Begin 2021 werd hij aan de Hogeschool Rotterdam beëdigd als lector ondersteuningsbehoeften: levenslang en levensbreed.

Eva Eikhout – Presentatrice

“Mijn beperking bepaalt hoe ik ben, maar is geen hoofdzaak.”

Voor de geboorte blijkt Eva een groot stuk van haar armen en benen te missen. Ze laat zich door niets of niemand tegenhouden of in een hokje plaatsen.

Eva is gewoon Eva en is steengoed in wat ze doet. Ze maakte furore bij zender BNNVARA met haar YouTube-serie, was eerder te zien bij het populaire De Wereld Draait Door en is regelmatig dagvoorzitter bij grote evenementen. 

Haar beperking speelt in bijna alles wat ze doet wel een rol. Maar nooit de hoofdrol. 

Gertjan van der Linden – Bondscoach rolstoelbasketbal, oprichter BEN

“Succes is voor mij slagen in het leven, iets voor anderen betekenen. Dat je een goed gevoel hebt als je het straks achterlaat.”

Tijdens het spelen op een bouwplaats verliest Gertjan zijn beide onderbenen. Tijdens zijn revalidatie ontdekte Gertjan van der Linden zijn passie voor sport. Eerst zwemmen, later rolstoelbasketbal. 

Op 5-jarige leeftijd zei hij tegen zijn ouders: ‘Ik word de beste basketballer ter wereld en ga er mijn geld mee verdienen.’ En dat lukte.

Elianne Speksnijder – Model

“ Als je groots durft te dromen, groots durft te denken, kun je alles.”

Op haar 14de werd ze ziek maar acht jaar lang kon niemand haar vertellen wat precies mankeerde. Tot op de dag van vandaag wordt Elianne onderzocht, om te ontdekken wat er nou precies aan de hand is.

Via een speling van het lot wordt ze het eerste model in een rolstoel die meeloopt in de Fashionweek in Milaan.

Ze danste in verschillende voorstellingen, haalde de finale van de Mis(s)-verkiezing op tv, en wil op Instagram het rolmodel zijn dat ze zelf niet had. Haar boodschap: Focus op wat je wel kan!

Roelof Jonkers – Directeur Rotterdam Engineering

“Of je nou een handicap hebt of niet: je kunt veel bereiken als je leeft vanuit de gedachte dat je durft te doen, kansen pakt, weet waar je kracht ligt en kritisch naar jezelf durft te kijken.”

Een motorongeluk vergruist drie rugwervels en zijn beide polsen maar voor Roelof is zijn dwarslaesie nooit bepalend geweest in zijn leven. Zijn jeugd en opvoeding in Zuid-Afrika wel: pak kansen, durf te doen, wees niet afhankelijk van anderen.

In 2009 is hij na de drie oprichters de eerste werknemer bij Rotterdam Engineering. Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot vijftig werknemers (2020) en is Roelof een van de twee directeuren.

Mari Sanders – Filmregisseur

“Ik denk juist dat een handicap ons goed kan leren dat je niet altijd succesvol hóéft te zijn. Dat je het niet-succesvolle moet omarmen. En als je dát kunt, denk ik dat je succesvol bent.’”

Pas als hij in de puberteit buiten de mytylschool in aanraking komt met de ‘buitenwereld’, vooral door toneelles, komt Mari erachter dat het daar ook leuk is. Hij is geen fantastische acteur, vooral omdat hij elke situatie van een afstand bekijkt.

Een perfecte eigenschap voor een regisseur. En dus besluit hij: ik word filmmaker. Zijn allereerste film Rue des Invalides ging in 2012 in première op het Nederlands Film Festival.

Redouan Ait Chitt – Breakdancer

Je bepaalt zelf waar je lat ligt.”

Hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau, won in 2019 de prestigieuze dansprijs de Zwaan in de categorie indrukwekkendste dansprestatie, heeft een ‘standbeeld’ in zijn woonplaats Gorinchem, haalde eerder de finale van het tv-dansprogramma Everybody Dance Now en mocht in 2021 de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Ahoy openen. 

En o ja, hij werd geboren met een korter rechterbeen en een kortere rechterarm, mist een heup en een paar vingers. 

Maar wat hij presteert, doet Redouan omdat hij er góéd in is. Niet omdat hij een handicap heeft.

Klazina Kooiman – Universitair hoofddocent Erasmus MC

“Als ik altijd naar die adviezen van mensen had geluisterd, was ik niet gekomen waar ik nu ben. Er is op dat soort momenten iets in me dat zegt: als jij zegt dat ik het niet kan, dan zal ik je laten zien dat ik het wél kan.”

Toen ze op haar 15de in een rolstoel belandde na een ongelukkige val tijdens de gymles, kreeg ze veel goedbedoelde adviezen. ‘Ga rechten studeren, want dat kan zittend.’ Klazina Kooiman koos echter haar eigen weg en studeerde Bio-Farmaceutische Wetenschappen. 

Ze werkt nu als wetenschapper bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Arjo Wijnhorst – Founding father Uniek Sporten

“Natuurlijk moeten er dingen opgelost worden om onze maatschappij inclusiever te maken. Maar daar spelen we zelf – als mensen met een
beperking – een belangrijke rol in. Inclusief doen we samen.”

Van kinds af aan leert Arjo ondanks de diagnose spinale musculaire atrofie (SMA) type 2: ‘ik kan gewoon meedoen. Praktische barrières? Die lossen we op.’ Met die visie bedenkt hij Uniek Sporten, hét landelijke sportplatform voor mensen met een beperking. 

Niet ieder dorp een eigen loket, maar een loket voor iedereen. Omdat dat nou eenmaal handiger is.