Skip to content

Ontstaan van BEN

In 2005 hadden Gertjan van der Linden (ex-international en bondscoach rolstoelbasketbal) en voormalig teamgenoot Ben Klerks (ex-international en ex-bondscoach rolstoelbasketbal) een droom: rolstoelbasketbal als topsport op de kaart zetten, gebundeld in een rolstoelvriendelijk sportcentrum waar je kunt verblijven, in een omgeving die topsport ademt. Vlak voordat deze droom werkelijkheid werd, viel hij al in duigen. Ben overleed op 45-jarige leeftijd.


 

In 2014 was de droom die Van der Linden en Klerks hadden nog niet vervlogen. Doordat in 2009 de zoon van Ben, Toine Klerks, als teammanager van het Nederlands Team rolstoelbasketbal startte, kwamen vele verhalen weer boven drijven en werd de droom langzaam weer nieuw leven in geblazen. Vanuit de behoefte om rolstoelbasketbal in Nederland te professionaliseren op alle denkbare manieren sport voor kinderen en volwassenen met een beperking te stimuleren, startten zij samen deze stichting. Voor onze doelgroep wordt het mede door bezuinigingen steeds lastiger om te gaan sporten, en vooral te blijven sporten. De sporters die potentie hebben om de top te halen, moeten een beroep kunnen doen op onze stichting voor voorzieningen, coaching, training, informatie en alles wat het makkelijker maakt om hun sport uit te kunnen oefenen. Drempelverlaging is het keyword, want hoe hoger de drempel voor een rolstoeler, hoe lastiger het is om te komen waar hij/zij wilt.

‘Toen ik klein was speelde ik in je rolstoel, verstopte ik je kunstbeen en zat ik op je brede schouders terwijl ik mij vasthield aan je oren, omdat ik door het gehinkel bijna naar beneden stuiterde. Ik speelde in sporthalbergingen al roepend dat papa Ben de beste was en was getuige van mogelijk de beste rolstoelbasketbalwedstrijden die Nederland ooit zag. Of moet ik zeggen, die Nederland nooit zag…

Visie

Ik BEN Toine, en vandaag de dag rij ik nog steeds in rolstoelen, speel ik met kunstbenen, presenteer ik voor groepen, organiseer ik evenementen en stuur ik projecten aan, om te zorgen dat Nederland gaat zien wat rolstoelbasketbal is. Rolstoelbasketbal moet DE sport worden in de wereld van de gehandicaptensport. Eigenlijk zou iedere persoon met een amputatie, dwarslaesie of wat voor lichamelijke beperking dan ook, moeten gaan rolstoelbasketballen. Rolstoelbasketbal is een geweldig middel om een bijdrage te leveren aan het volledig participeren in de samenleving. Zelfvertrouwen, teamwork, communicatie, conditie en doorzettingsvermogen, maken dat iedere sporter zich beter ontwikkelt als persoon en zijn eigen kansen in de maatschappij vergroot. Wij willen het voor iedereen mogelijk maken om te kunnen gaan rolstoelbasketballen en rolstoelbasketbal te ervaren op alle mogelijke niveaus.’

– Toine Klerks, directeur stichting BEN.

Doel

Wij houden er niet van een handje op te houden voor financiële middelen. Om de beeldvorming op gehandicaptensport te verbeteren willen wij zoveel mogelijk mensen laten ervaren wat rolstoelbasketbal is. Ervaren wat het is door het te doen. Door een clinic, cursus of rolstoel in te kopen, onze evenementen te bezoeken en onze projecten te ondersteunen, steun je niet alleen dit doel, maar zorg je ook dat je eigen kijk én die van anderen op gehandicaptensport positief verandert. Dat noemen wij het BEN-effect.