Oprichters

De oprichters van Stichting Basketball Experience NL zijn Gertjan van der Linden en Toine Klerks. Zij geven dagelijks leiding aan de stichting als directeuren met bezieling, energie en no nonsense instelling. Gertjan kent Toine al vanaf zijn geboorte, Toine weet niet anders dan dat Gertjan er altijd is geweest.

Gertjan van der Linden

Gertjan was een belangrijk onderdeel in de sportcarrière van Toine’s vader, Ben, misschien wel het onmisbare onderdeel voor een succesvolle carrière. Hij heeft inmiddels net zoveel ervaring in de sportwereld als in de bedrijfswereld.
Dat hij succes heeft is te zien aan zijn sportprestaties als rolstoelbasketballer, maar ook als coach binnen valide basketbal en rolstoelbasketbal. In beide categorieën tot op het hoogste niveau. Ontelbare keren landskampioen als speler, maar ook meerdere keren als coach, won Paralympisch goud in 1992 en meerdere Paralympische medailles van een andere kleur. Zelfs als zwemmer, waar hij mee gestart is op jonge leeftijd (als jongste gouden medaille winnaar bij de spelen van 1980, 13 jaar). Ondanks dat Gertjan zijn benen verloor op jonge leeftijd is hij naar een reguliere basisschool gegaan en niet naar een mytylschool, een aangepaste school voor kinderen met een handicap. Daardoor is hij naar eigen zeggen altijd mee blijven doen in de maatschappij, met dank ook aan zijn opvoeding. Door als jonge talentvolle sporter bij rolstoelbasketbal terecht te komen werd hij snel volwassen. In een teamsport leer je veel, en op allerlei manieren. Van 1988 t/m 2004 kwam Gertjan als speler op vijf achtereenvolgende Paralympische Spelen in actie, vervolgens in 2012 en 2016 als coach van het nationaal vrouwenteam (twee maal brons).

Bij stichting BEN kenmerkt Gertjan zich als een creatieve strateeg, met een langetermijnvisie en een helder doel: rolstoelbasketbal nog beter op de kaart zetten. Zijn focus ligt daarnaast op het geven van presentaties, clinics en het aanmeten van (sport)rolstoelen. Volgens Gertjan kan een goed aangemeten rolstoel een groot verschil maken in je prestaties als sporter of in het efficiënter rijden in je ADL rolstoel. Als voormalig medewerker van verschillende rolstoelbedrijven en voormalig manager van een van deze bedrijven heeft hij kennis over het hele proces. Hij heeft als rolstoelgebruiker en voormalig sporter ervaring als eindgebruiker, maar weet door zijn werkervaring ook van de hoed en de rand als het gaat om aanmeten, ontwerp, advisering, mogelijkheden en vergoedingen. Misschien wel de best mogelijke combinatie van kennis en ervaring binnen deze bedrijfstak!

Voor stichting BEN is Gertjan niet alleen een gouden Paralympisch medaille winnaar, maar is hij ook goud waard!

Toine Klerks

Als zoon van Ben en collega van Gertjan is Toine dagelijks bezig met de uitvoering van de werkzaamheden binnen de stichting. Van het geven van presentaties en clinics t/m de administratie en de organisatie van events. Een all round pakket, dat iedere dag in het teken staat van rolstoelbasketbal.
Opgeleid als docent lichamelijke opvoeding met specialisatie in het speciaal onderwijs en een studie International Sportmanagement dacht hij klaar te zijn voor het werkende leven. Het meeste leerde hij echter van sporters en coaches binnen rolstoelbasketbal. Van 2009-2016 reisde hij samen met Gertjan en voorzitter Wim de wereld rond voor toernooien, oefenwedstrijden en trainingskampen van het nationaal rolstoelbasketbal team mannen, vrouwen en jeugd. Toine is er van overtuigd dat we veel kunnen leren van Paralympische sporters, met name hoe je om kunt gaan met verandering en hoe je creatief moet denken binnen de constant veranderende samenleving. In 2016 zegde hij zijn baan als docent op ROC Sport & Bewegen Tilburg op, om volledig voor stichting Basketball Experience NL te gaan werken. Daar heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.