Skip to content
CBF erkend goed doel

Stichting BEN is vanaf nu een Erkend Goed Doel met ANBI-status

Stichting BEN heeft op vrijdag 19 april het CBF keurmerk ontvang en is daardoor een Erkend Goed Doel. Ook heeft BEN vanaf januari 2019 de ANBI-status wat voor bedrijven aantrekkelijke belastingvoordelen met zich meebrengt. Dubbel goed dus. Directeur Toine Klerks en oprichters Gertjan van der Linden over deze ontwikkeling: “We krijgen in het sportlandschap steeds meer erkenning en vertrouwen van verschillende partijen op organisatorisch gebied. Deze erkenning onderschrijft dat we ook achter de schermen de zaken op orde hebben en dat de inkomsten van de stichting besteed worden aan de gehandicaptensport, in het bijzonder rolstoelbasketbal.”

BEN is een Erkend Goed Doel.

Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met iedere euro en verantwoording afleggen.
De kwaliteitseisen worden opgesteld door een onafhankelijke commissie. Toezichthouder CBF controleert of we aan de eisen voldoen. Zij checken ons ieder jaar en eens in de drie jaar worden we uitgebreid getoetst. Zo bouwen we samen aan een professionele en transparante sector waar je als donateur gerust aan kunt geven.

CBF heeft inmiddels bijna 500 Erkende Goede Doelen. Samen vertegenwoordigen zij ruim 80% van het geld dat de samenleving doneert aan maatschappelijke doelen. Je herkent ons vanaf nu dus ook aan het ‘Erkend Goed Doel’-logo.

ANBI-status

De Belastingdienst stelt voorwaarden aan een organisatie die een ANBI wil zijn. Een organisatie die daaraan voldoet, krijgt de ANBI-status. Dat is aantrekkelijk voor donateurs omdat giften aan een ANBI belastingvoordeel kunnen opleveren. Dit geldt zowel voor losse giften via de giftenaftrek als via periodieke giften. Een ANBI zelf betaalt geen erf- of schenkbelasting.

ANBI goedgekeurd goed doel

Een ANBI moet 90% van haar inzet richten op het algemeen belang. Ze mag niet bedoeld zijn om winst te maken en moet voldoen aan eisen van integriteit. De leiding of het bestuur mag niet over het vermogen beslissen alsof het privévermogen is. Een ANBI mag ook niet teveel vermogen hebben. Voor onkostenvergoedingen zijn er strikte regels. En een beleidsplan is verplicht. Kosten en bestedingen moeten redelijk in evenwicht zijn. Verder moet een ANBI op een internetsite een aantal vaste gegevens publiceren.

Wat betekent dit voor BEN?

Toine Klerks: ‘BEN ontvangt van sponsoren en donateurs gelden voor activiteiten, bedrijven kunnen nu hun donatie aftrekken van de winstbelasting waardoor het voor ons en het donerende bedrijf interessanter gaat worden als er over grote donaties gesproken wordt.’

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53