Skip to content
Sportinnovator prijs

Stichting BEN wint Sportinnovator prijs in samenwerking met de Haage Hogeschool.

De Sport Innovator prijs is een erkenning voor een project om de het publiek te betrekken bij topprestaties en de sportevenementen die in Nederland georganiseerd worden. Met de ‘WE’ the Wheeled Experience is stichting BEN samen met de Haagse Hogeschool één van de winnaars. Het is een uniek project waarbij er sensoren worden geplaatst op de basketbalrolstoelen en daarmee de gegevens live gedeeld kunnen worden met het publiek om de beleving te vergroten. Daarnaast is de technologie ook nuttig voor de rolstoelsporters om verbetering te meten.

De ‘We’ Wheeled Experience

Sportbeleving vergroten met meer inzicht in de spelers, zien hoe hard iemand rijd of hoe vaak een spelers draait vergroot kijkplezier. Samen met onze partner, is dit gelukt. De metingen van de sensoren leveren allerlei statistieken op, door dit live te delen met bezoekers geeft meer waardering en begrip voor onze topsporters.

‘Verder willen we de bezoekers tijdens clinics de kans geven om zelf een rolstoel uit te proberen. Hun resultaten kunnen ze vergelijken met paralympiërs.’

Geschiedenis samenwerking Haagse Hogeschool

Sinds 2008 is de Haagse Hogeschool al actief met het Nederlands rolstoelbasketbalteam, waarbij zij verschillende metingen deden om progressie te meten van de sporters.

De afgelopen jaren is het Nederlands rolstoelbasketbal damesteam begonnen met de huidige sensormetingen. Op weg naar de Paralympische Spelen in Tokyo zijn er 1.100 metingen geweest, waarbij er 61.411 km gereden werd!

Momenteel zijn wij bezig met de organisatie van het EPC (European Paralympic Championships 2023 in Rotterdam) en zochten naar extra innovatie om publiek bij het rolstoelbasketbal te betrekken.

Op weg naar succes

‘In samenwerking met de Haagse Hogeschool, Rienk van der Slikke in het bijzonder, zijn we aan de slag gegaan met het schrijven van software en het onderzoeken hoe we de data visueel in beeld kunnen brengen. Vervolgens hebben we veel tijd gestoken in het vinden van een geschikte leverancier van de sensoren. In dat proces zitten we eigenlijk nog steeds. We zitten met vier leveranciers om de tafel, uit Nederland, Scandinavië en Engeland. De knoop hebben we bijna doorgehakt’. Het mooie van dit project is dat het na het EPC kan blijven bestaan en dat het de eerste keer is dat metingen live getoond gaat worden aan publiek. Een unicum waarbij we de sporters centraal zetten in de beleving van de sport, op en naast het veld.

Over Sportinnovator

Sinds 2015 heeft Sportinnovator 820 innovatieve ideeën beoordeeld en hebben er ruim 160 kansrijke initiatieven financiële ondersteuning en advies gekregen. Innovatie stimuleert de sportdeelname en het beweeggedrag van alle Nederlanders en maakt daarmee ons land vitaler. En het vergroot de kans op topsportmedailles. Sportinnovator wil door bewezen samenwerking de impact van sportinnovatie vergroten en daarmee Nederland internationaal toonaangevend laten zijn.

Meer weten? Kijk op https://www.sportinnovator.nl/