Skip to content

Stichting BEN geeft input aan het internationale Fakher programma

Gisteren vertrokken er twee coaches onder de vlag van stichting BEN naar Riyadh. Coaches John Licht en Mies Kuipers gaan als expert coaches aan de slag met beginnende sporters met een beperking in een ambitieus en vooruitstrevend programma. Beide coaches kwamen veilig aan en zijn warm onthaald door de organisatie.

Het Fakher programma is een programma van het Saoedisch Paralympisch Comité, wat als doel heeft mensen met een beperking in beweging te brengen en deel te laten nemen aan competities voor aangepast sporten en mensen met een beperking trots te maken. Fakher is letterlijk vertaald dan ook ‘trots’. Het beoogde aantal deelnemers in dit programma is maar liefst 360 personen! In dit vooruitstrevende programma worden expert coaches vanuit het buitenland ingevlogen om kennis en handvatten te leveren om door te bouwen naar een structureler aanbod van aangepast sporten in Saoedi Arabië. Dit wil het Saudisch Paralympisch Comité doen op vier focus-sporten: rolstoelbasketbal, atletiek, schieten en gewichtheffen.

Stichting BEN leverde 6 potentiële coaches, waarvan er door het Fakher management 2 geselecteerd werden op basis van beschikbaarheid en/of geschiktheid voor de doelgroep. Voor schieten en gewichtheffen is er gekozen voor coaches uit andere landen. Dat betekent in de praktijk dat John Licht voor rolstoelbasketbal en Mies Kuipers voor atletiek de maand augustus zullen doorbrengen in Riyadh, waar zij potentiële sporters met een beperking enthousiast gaan maken voor hun sport. 

Het programma draagt ook bij aan de positie van vrouwen in de sport, door het aanstellen van een vrouwelijke trainster voor atletiek in de persoon van Mies Kuipers zetten de ontwikkelaars van het Fakher programma een goede stap. In de komende edities van het programma is het mogelijk dat ook vrouwelijke deelnemers zullen worden geworven als deelnemer. 

Het Saudisch Paralympisch Comité wil in de nabije toekomst ook sporters uit het Fakher programma naar internationale trainingskampen sturen, mogelijk dat de huidige sporters in de toekomst ook Nederland zullen bezoeken.

Wij wensen John en Mies een fijne tijd toe, eind augustus zullen wij hen weer in Nederland begroeten!