Skip to content
SYDNEY, AUSTRALIA - OCTOBER 26: Marc van de Kuilen of the Netherland shoots a basket during the Wheelchair Basketball Pool B match between Australia and the Netherlands on day seven of the Invictus Games Sydney 2018 at the QUAY Centre Sydney Olympic Park on October 26, 2018 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Kolbe/Getty Images for the Invictus Games Foundation)

Stichting BEN coördineert rolstoelbasketbal bij Invictus Games 2022

Stichting Basketball Experience NL is tijdens de Invictus Games in Den Haag dit jaar verantwoordelijk voor de sportspecifieke organisatie van rolstoelbasketbal binnen het evenement, wat TIG Sports als hoofdorganisator kent. In 2020 zouden deze spelen al plaats vinden in Den Haag, echter is er twee keer uitstel geweest als gevolg van corona. Dit jaar lijkt het evenement dan echt door te gaan, op 21 en 22 april zal rolstoelbasketbal plaats vinden.

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. De Invictus Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. ‘Invictus’ staat voor ‘onoverwonnen’. Het symboliseert de vechtlustige geest, van fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Het laat zien wat je, ondanks je verwondingen, kunt bereiken.

Het is de bedoeling van de huidige organisatie om de 2020 Games in 2022 te organiseren in dezelfde opzet met 500 deelnemers, uit 20 verschillende landen. Alle deelnemers mogen, op uitnodiging en kosten van de organisatie, twee vrienden of familieleden die hebben geholpen tijdens het revalidatieproces meenemen naar het evenement. Zij zullen actief zijn in tien verschillende sporten. Waaronder dus rolstoelbasketbal, dat plaats zal vinden op 21 en 22 april 2022. Nederland neemt ook deel met een Invictus team.

Er gelden wel wat andere regels dan bij het rolstoelbasketbal wat wij kennen. Zo is er een ander classificatiesysteem en kan een speler ook deelnemen als oud militair die leidt aan PTSS, wat dus geen fysieke beperking is. Daarnaast speelt men met mannen en vrouwen gemixt en kunnen zijn de wedstrijden korter met doorlopende tijd. Deelnemende landen bij basketball zijn: USA, Canada, Georgië, Australië, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ukrainë en Nederland.  Tijdens de laatste Invictus Games werden de Nederlanders tweede.
Iedere deelnemer aan de Invictus Games heeft zijn eigen verhaal, maar allen hebben ze de innerlijke kracht gevonden om door te gaan en zichzelf op te richten. Alleen, met hulp van familie en vrienden, maar altijd mede dankzij de kracht van sport.

Wij zijn nog op zoek naar tafel officials en staticians voor met name 21 april. Aanmelden kan via giel@basketballexperience.nl