Skip to content

Rolstoelbasketbal is de allerleukste rolstoelsport

Althans, dat vinden wij van stichting Basketball Experience NL en met ons vele anderen! Rolstoelbasketbal is één van de meest populaire rolstoelsporten ter wereld, met allerlei competities en wedstrijden. Ook in Nederland is rolstoelbasketbal erg populair.

Geschiedenis van rolstoelbasketbal

De sport werd voor het eerst in 1945 in de Verenigde Staten gespeeld door oorlogsveteranen van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Groot-Brittannië werd in die tijd een soort van rolstoelbasketbal ontwikkeld genaamd netball. Deze twee sporten zijn later gecombineerd tot het rolstoelbasketbal zoals we dat nu kennen. Tegenwoordig zijn er zo’n 30.000 rolstoelbasketbalspelers en sinds de Paralympische Spelen van 1960 is rolstoelbasketbal een officiële paralympische sport. Bekijk op ons YouTube kanaal de video over de geschiedenis van rolstoelbasketbal in Nederland.

Spelregels

De regels voor rolstoelbasketbal zijn niet veel anders dan die van basketbal, slechts het gebruik van een rolstoel is verplicht. Of de sporter in het dagelijks leven ook gebruikmaakt van een rolstoel is daarbij (in ieder geval in Nederland) niet relevant. Rolstoelbasketbal is fysiek zwaar. Wist je dat zowel de afmetingen van het veld als de hoogte waarop de baskets hangen hetzelfde zijn als bij klassieke basketbal?

Sportrolstoel voor rolstoelbasketbal

Een sportrolstoel voor basketbal heeft twee grote wielen met hoepelring, twee kleine zwenkwieltjes aan de voorzijde en altijd een anti-tip voorziening aan de achterzijde. In onze nieuwe webshop verkopen wij verschillende type rolstoelen, waarvan deze uitermate geschikt is rolstoelbasketbal. Wist je dat je ze in onze showroom ook kunt uitproberen?

Rolstoelbasketbal in Nederland

Het is een teamsport waar kameraadschap en samen sporten centraal staat. De sport heeft een lange geschiedenis en er zijn clubs en verenigingen op verschillende niveaus. Meer informatie hierover vind je ook op de website van de Nederlandse Basketbal Bond (NBB).

Nederlandse dames wereldkampioen

Het is je wellicht niet ontgaan: afgelopen zomer werd het nationale vrouwenteam, de Orange Angels, wereldkampioen in Hamburg. Ook de mannen spelen op hoog niveau rolstoelbasketbal.

Heb jij het al eens geprobeerd?