Skip to content
bestuurslid Monique Berger

NIEUW BESTUURSLID STICHTING BEN: MONIQUE BERGER

Van gymleraar tot Lector Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van De Haagse Hogeschool. Bij de laatste bestuursvergadering is Monique toegetreden tot het bestuur. Een bijzonder moment want ze waren bijeengekomen op Papendal. Onder toeziend oog van het bestuur speelden de TeamNL dames tegen Team Canada en lieten geen spaak heel. “Mooi om de passie te zien op het veld, daar waar de sport om draait. De vechtlust, het willen winnen en samen strijden”. Dat Monique zich getrokken voelt tot sport is geen toeval.

Beweging staat centraal

Vanaf het begin van Moniques carrière staat bewegen centraal, begonnen bij de sportacademie/ALO Amsterdam als gymleraar en door een nieuwsgierigheid naar hoe bewegen werkt doorgegroeid via de studie bewegingswetenschappen naar onderzoeker.

“Een van mijn eerste onderzoeksvragen die met paralympische sport te maken had ging over het zwemmen met één arm of één been, waar komt de krachtcompensatie vandaan en kan het zwemmen sneller? Door dit onderzoek was mijn vlam aangewakkerd voor de Paralympische sport, want er is zoveel innovatie mogelijk.

Met de huidige functie als Lector Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van De Haagse Hogeschool zijn er meerdere projecten waarmee we ons bezig houden, waaronder die met het TeamNL rolstoelbasketbal en stichting BEN, innovatie stopt niet

TeamNL rolstoelbasketbal

Tijdens de Paralympische Spelen van 2008 (Beijing) is Monique in aanraking gekomen met TeamNL rolstoelbasketbal damesteam. Gertjan was daar aanwezig en zijn passie voor de sport was overduidelijk, ook dat er nog vele stappen te maken op materiaal en trainingscapaciteit. In de jaren daarna zijn we met het onderzoeksteam vanuit oa De Haagse Hogeschool, samen met oa TU Delft en VU regelmatig in contact geweest wat resulteerde in de Perfecte Sportrolstoel, waarmee de Dames in 2012 tijdens de Paralympische Spelen in London op het veld aantraden.

Momenteel hebben we samen met VU, TU Delft en UMCG het  WheelPower  project voor metingen van individuele spelers op het veld, en de Wheeled Experience om deze data te gebruiken om het publiek te betrekken bij live sportprestaties.

Monique 🤜🏻🤛🏻 Stichting BEN

Het meeste contact voor het TeamNL rolstoelbasketbalteam verloopt via Stichting BEN, na 14 jaar contact met het team en het bijbehorende onderzoek en resultaten, is er een goede verstandhouding. Toen Wim Steen (voorzitter) en Gertjan van der Linden (directeur) mij benaderden voor de positie als bestuurslid was ik eerst terughoudend, met name omdat ik mezelf niet zie als bestuurder. Echter de missie en visie van stichting BEN is fantastisch en daar sta ik compleet achter, ik hoop dat ik met mijn netwerk dit kan ondersteunen. Niet alleen met mankracht, maar ook met het aanwakkeren van passie voor Paralympische onderzoeksvragen bij studenten.

Monique, welkom bij de BEN familie!

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53