Skip to content

Nederland neemt organisatie EK rolstoelbasketbal vrouwen op zich

Bijzonder nieuws in basketballend Nederland: het EK rolstoelbasketbal voor vrouwen 2019 komt naar Rotterdam! Op woensdag 3 oktober maakte IWBF Europe de toewijzing van de EK organisatie 2019 bekend. De organisatie voor het EK vrouwen gaat naar Nederland (30 juni -7 juli 2019), voor de mannen gaat het EK naar Polen (augustus 2019).

Het is een kroon op de prestatie van de rolstoelbasketbalsters die dit jaar voor het eerst in de historie wereldkampioen werden. ‘Een EK in eigen land is altijd bijzonder,’ spreekt bondscoach Gertjan van der Linden uit ervaring als speler. ‘Daarnaast is hier een ticket voor de paralympische spelen te verdienen, en wat is er mooier om dat te doen voor het Oranje publiek?’.

Stichting Basketball Experience NL (BEN) haalde het internationale evenement naar Nederland. ‘Een internationaal evenement als dit is een geweldige mogelijkheid om de sport en de sporters zelf beter in de kijker te zetten. Het is nu aan ons om de sport een ontwikkeling boost te geven op meerdere gebieden. Op verschillende niveaus, maar ook op commercieel gebied liggen zoveel uitdagingen en kansen. Wie wordt bijvoorbeeld de eerste televisiezender die de halve finales en finale EK rolstoelbasketbal live gaan uitzenden?’, reageert directeur Toine Klerks verheugd op de toewijzing van het EK.

Samenwerking

Stichting BEN trekt samen op met de Nederlandse Basketball Bond maar neemt de volledige organisatie op zich, voortvloeiend uit de rol als kartrekker van dit bid. ‘De ambitie voor een evenement van internationale allure bestond al langer, maar liep eerder spaak. Het vuurtje werd echter weer aangewakkerd door het vrouwelijk Nederlands succes op het WK en door de internationale rolstoelbasketbal bond IWBF Europe,’ aldus BEN-voorzitter Wim Steen. ‘Ik denk dat de ervaring van onze stichting met voorgaande internationale rolstoelbasketbal evenementen mee gespeeld heeft. Maar ook zeker de slagvaardigheid van Rotterdam Topsport, die naar aanleiding van een oproep en gesprekken inspeelde om op korte termijn als speelstad te fungeren voor dit evenement.’

Rotterdam Topsport

Wethouder Sven de Langen (Sport) is trots om onze Nederlandse wereldkampioenen komend jaar tijdens het EK in eigen stad in actie te zien: “Het EK leek niet georganiseerd te kunnen worden, dat kan natuurlijk niet. Wij zijn blij dat we dit mede mogelijk hebben kunnen maken. Wij zijn blij dat wij, als kersverse Sportgemeente van het Jaar 2018, dit mede mogelijk hebben kunnen maken. De slogan ‘Rotterdam Make it Happen’ komt hier goed tot zijn recht. De dames zijn een groot voorbeeld en we zullen ons inzetten om met mooie side events ook andere mensen te motiveren om te gaan rolstoelbasketballen.”

Over het EK

Op het EK vrouwen strijden Groot-Brittannië, Duitsland, Turkije, Spanje, Frankrijk en Nederland om de Europese titel in Rotterdam. Terwijl de eerste vier zich plaatsen voor de paralympische spelen van 2020 in Tokyo. Europa heeft als zone maar liefst vier tickets te verdelen als gevolg van de resultaten op het WK. De top drie bestond namelijk uit enkel Europese landen (Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland).

Over stichting BEN:

De stichting stelt zichzelf tot doel om de beeldvorming op gehandicaptensport positief te beïnvloeden door middel van rolstoelbasketbal, alsmede de sport te professionaliseren en zowel individuele als teamsporters te ondersteunen in hun weg naar de top.