Skip to content

NBB en BEN slaan handen ineen voor jeugdrolstoelbasketbal

Door Ronald van Dam

De Nederlandse Basketball Bond en stichting Basketball Experience NL (BEN) slaan de handen ineen voor het aangepast sporten in het basketball. In een plan, ondersteund door de Johan Cruyff Foundation, zijn de doelstellingen en een hernieuwde visie op aangepast sporten vastgelegd, waarbij de expertise en het netwerk van stichting BEN optimaal kunnen worden benut. Doel is meer jeugd met een beperking aan het basketballen te krijgen.

Al sinds 2015 zijn stichting BEN en de NBB met elkaar verbonden middels een samenwerkingsconvenant. Met de begeleiding van de nationale teams in de afgelopen jaren en de organisatie van het EK rolstoelbasketbal voor vrouwen in 2019 is de stap om de samenwerking te intensiveren alleen maar makkelijker en logischer geworden. De Nederlandse Basketball Bond staat wat aangepast sporten betreft voor een uitdaging en BEN kan daar een rol bij spelen.

Die uitdaging richt zich vooral op het enthousiast maken van jongeren met een beperking voor rolstoelbasketbal en hen vervolgens aan te laten sluiten bij een (rolstoel)basketbalvereniging. De afgelopen jaren zagen de NBB en trouwe partner Cruyff Foundation hoe het aantal teams in de eerst zo succesvolle Cruyff Foundation Junior League terugliep en het aantal jonge rolstoelbasketballers afnam.

Deze ontwikkeling vraagt om een nieuwe aanpak, met als doel meer jongeren met een beperking aan het basketballen te krijgen. Stichting BEN schreef samen met de NBB een plan, dat goedkeuring heeft gekregen van de Johan Cruyff Foundation. Het plan is er op gericht om ledenwerving en talentontwikkeling in het jeugdrolstoelbasketbal een impuls te geven. Stichting BEN gaat als uitvoerder aan de slag met het project FUNdamentals (de vervanger van de Cruyff Foundation Junior League), talentontwikkeling van jonge rolstoetbasketballers (samen met de Orange Lions Academy) en voor een deel ook met de coördinatie van G-Basketball. Daarmee wordt de stichting BEN het eerste aanspreekpunt voor aangepast sporten binnen de Nederlandse Basketball Bond.

FUNdamentals 26092020.jpeg

FUNDAMENTALS

Het project FUNdamentals komt in de plaats van de Cruyff Foundation Junior League. Ook al blijkt er de laatste jaren minder behoefte te zijn aan een competitie, dat betekent niet dat er geen vraag is naar een activiteit die jongeren met een beperking kennis laat maken met de sport, en die hen enthousiast maakt om lid te worden of te blijven van een vereniging. Daartoe wordt met FUNdamentals een terugkerend instuifmoment gecreëerd, waarbij een goede sfeer, draagvlak, enthousiasme, extra begeleiding en extra aandacht voor de doelgroep centraal staan. Om te kunnen rolstoelbasketballen hoef je niet meteen aan een competitie mee te doen of lid te worden van een vereniging. Met FUNdamentals gaat de drempel voor nieuwe, jonge sporters omlaag.

De FUNdamentals-dagen worden op zaterdag verspreid over het hele land gehouden, elke maand in een andere regio, om de reisdrempel zo laag mogelijk te maken en zoveel mogelijk jongeren mee te laten doen. Elke zaterdag moet een basketbalfeest worden, waar ook meteen het fundament wordt gelegd voor mogelijke deelname aan het verenigingsleven. Om het community-gevoel te versterken, krijgt iedere deelnemer aan FUNdamentals een leuke herinnering, zoals een set stickers met afbeeldingen van spelers en speelsters van de nationale selecties, die in het internationale rolstoelbasketbal tot de top behoren. De Orange Lions werken in wisselende samenstellingen ook mee aan deze dagen.

 

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53