Skip to content

“Het doel verandert niet, alleen het moment waarop wij mogen pieken”

Het zal menig sportliefhebber niet zijn ontgaan, de Olympische- en Paralympische spelen van 2020 in Tokyo zijn verplaatst. Voor het eerst in de geschiedenis hebben het IOC & IPC het besluit genomen om de spelen uit te stellen vanwege het Corona-virus. Het virus leek onschuldig maar is wereldwijd uitgebroken tot een pandemie en heeft impact op vele sectoren, waaronder de sportsector. Hoe kijkt regerend Wereld- en Europees kampioen rolstoelstoelbasketbal tegen deze (on)verwachte beslissing aan en hoe bereiden de vrouwen zich voor op de ‘nieuwe’ weg naar Toyko 2021? Wij vragen het assistent-coach Irene Sloof en speelsters Cher Korver, Lindsay Frelink en Bo Kramer.

HET BESLUIT
De huidige situatie van de speelsters van Team NL is aardig veranderd. Het sportcentrum Papendal is gesloten en er wordt op dit moment thuis alternatief getraind. Coach Irene Sloof begeleidt de sporters vanuit huis en stimuleert de sporters om met plezier buiten te trainen. Dit lukt met wat creativiteit en flexibiliteit.
Dat afgelopen dinsdag het IOC & IPC aangaven dat de Paralympische Spelen zijn verplaatst was niet heel verrassend. “Het is wereldwijd een groot probleem en de gezondheid is het allerbelangrijkst, dit was een logisch besluit vanuit de comités. Of het een positief of negatief resultaat geeft op de komende Spelen is nog onduidelijk. Om die uitspraak te doen is het nog te vroeg. Alle fysieke trainingen zullen aangepast moeten worden, zodat het team op het juiste moment kan pieken tijdens de Spelen van 2021” geeft Irene aan.

Cher Korver: “Ik moet alle ontwikkelingen nog even laten bezinken”
Irene Sloof: “Vooral plezier blijven halen uit het trainen”

 

 

 

 

 

 


TELEURSTELLING

Natuurlijk is de teleurstelling zichtbaar bij het team. “Het is voor iedereen erg schakelen want als team en individu leef je toe naar een droom, wij willen het hoogst haalbare halen in Tokyo. Dat wij dit jaar niet naar de Spelen kunnen betekent niet dat het doel is veranderd, alleen het moment waarop wij het mogen laten zien is veranderd,” aldus Bo Kramer. Dit komt ook sterk naar voren bij de meest ervaren speelster van het team, Cher Korver. “Ik zou liever mijn sportcarrière op een positieve manier afsluiten in Tokyo”. Nu de spelen een jaar zijn verschoven geldt dit ook voor de voorbereiding. Al ruim vier jaar trainen de dames intensief op hoog niveau, om in Tokyo te laten zien hoe sterk de Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn. Lukt het fysiek en mentaal om de voorbereiding door te trekken naar vijf jaar?

Dat het voor Lindsay Frelink, die haar eerste Paralympische Spelen nog moet meemaken, zag ook de beslissing al wel aan komen. “Ik kan mezelf er wel bij neerleggen omdat het naar verwachting was. De gezondheid staat voorop, wereldwijd, en uiteindelijk is het maar een jaar. Om de Spelen door te laten gaan zonder publiek is voor mij geen optie. De ambiance mist en de volledige ervaring is er niet”, zegt Lindsay.

 

Lindsay Frelink: “Een Spelen zonder publiek is voor mij geen optie”
Bo Kramer: “Er kunnen nog mooiere dingen ontstaan”

 

 

 

 

 

 


DOORZETTINGSVERMOGEN

De verplaatsing van de Paralympische spelen van 2020 naar het jaar 2021 vergt inspanning, flexibiliteit en doorzettingsvermogen van elke speler, bondscoach, assistent-coach en staff. De fysieke opbouw in trainingen moeten worden aangepast en de spelers ervaren een langere voorbereidingstijd. Echter heeft dit ook een positieve keerzijde. Nu dit besluit is genomen geeft het rust, zoals Irene zegt “teugels even laten vieren, totdat er meer bekend is. Dit neemt niet weg dat de meiden lekker blijven trainen om fit en gezond te blijven.”Het is de tijd om jezelf ruimte te geven en uit te kijken naar anderen. “Zodra wij weer op Papendal kunnen trainen ben ik ervan overtuigd dat het gehele team op niveau terug kan komen richting de spelen van 2021” geven zowel Lindsay als Bo aan.

TRAININGSSTAGES EN TOERNOOIEN 2020
De trainingsstage van mei in Colorado Springs (USA) is geannuleerd. Een trainingsstage in juni op locatie Schielleiten te Oostenrijk staat op losse schroeven en ook het thuistoernooi Dutch Battle wat in Almelo plaats zou vinden van 13-19 juli zal mogelijk verplaatst of geannuleerd worden. De staf zal in het belang van de sporter de op korte termijn beslissingen maken aan de hand van de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus.

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53