Skip to content

FUNdamentals jeugdrolstoelbasketbal, wat is dat?

Misschien zie je het wel eens voorbij komen op onze socials: FUNdamentals. Wat dat is leggen we graag uit!

De Nederlandse Basketball Bond en de Johan Cruyff Foundation hebben in stichting BEN (Basketball Experience NL) een uitvoerend partner gevonden voor dit project. Het project FUNdamentals heeft als doel om kinderen met een lichamelijke beperking met plezier te laten sporten middels rolstoelbasketbal op steeds verschillende plekken in Nederland. Daarbij is een belangrijk speerpunt plezier en mee kunnen doen op eigen niveau. Daarnaast hechten we er waarde aan om sporters met elkaar in contact te laten komen en om van elkaar te leren. Door lokale trainers in te zetten op iedere activiteit maken we de drempel lager om een vereniging te bezoeken die rolstoelbasketbal aan biedt.

Als je onder de 21 jaar bent valt je bij ons onder jeugd, dit is dan ook onze doelgroep*. Voor deze doelgroep bieden we iedere maand een gratis open training aan op een wisselende locatie. Voorafgaand aan die open training geven we gedurende een maand lang verschillende clinics bij lokale organisaties waar kinderen met een beperking aanwezig zijn, denk hierbij aan revalidatiecentra, mytylscholen, etc. In de tijd waarin Corona-maatregelen de regels rondom sport bepalen, organiseren we geen clinics op locatie maar enkel de open training aan het einde van de maand. De open trainingen worden gegeven door een sporter van het Nederlands rolstoelbasktebalteam, een hoofdtrainer en een lokale trainer van een rolstoelbasketbalclub uit de omgeving.

Ieder op zijn eigen niveau met een sportrolstoel
Door de variatie aan trainers kunnen we ieder op zijn eigen niveau kennis laten maken en trainen in de sport rolstoelbasketbal. We hebben deelnemers die met een ballon trainen, maar ook deelnemers die driepunters schieten met een volwassen basketball. De training bestaat altijd uit een gezamenlijke warming up, een serie oefeningen op eigen niveau, een basketball- en rolstoeltechnisch oefencircuit en wedstrijdvormen op mix- en eigenniveau. Bij het oefencircuit tellen we de scores van ieder individu en op basis daarvan maken we teams. Zo kijken we altijd naar wat men wel kan, in plaats van wat niet.

Mocht de deelnemer geen eigen sportrolstoel hebben, dan zorgen we altijd dat die voor hem/haar klaar staat. Wel belangrijk om dat bij aanmelding even door te geven zodat we de juist materialen bij ons hebben. Meestal zijn we met 15-20 deelnemers per keer, waar 3-4 trainers aanwezig zijn. Wij hebben voldoende capaciteit in mensen en rolstoelen om grotere groepen deelnemers te ontvangen en toch op eigen niveau trainingen aan te kunnen bieden.

Iedere maand ergens anders
Omdat reisafstanden in Nederland op het gebied van gehandicaptensport relatief groot zijn (relatief weinig verenigingen die rolstoelbasketbal aanbieden) reizen we met FUNdamentals door het hele land en komen we iedere maand op een andere plek. Reizen hoort ook een beetje bij onze sport, want als je ooit competitie gaat spelen is dat altijd aan de orde als je ‘uit’ speelt. Onder de huidige omstandigheden doen we FUNdamentals op outdoor Cruyff Courts mits het weer het toe laat, zonder Corona zijn we in sporthallen actief. We hopen overigens dat na een keer deelnemen dat deelnemers zo enthousiast zijn dat ze ook naar de volgende locatie komen!

Na iedere FUNdamentals activiteit ontvangen de deelnemers een stickerpakket. Foto’s van spelers/speelsters van Team NL en logo’s van de rolstoelbasketbalverenigingen kunnen worden gespaard in een daarvoor bestemd stickerboek.

* tijdens Corona-maatregelen is dit tot 18 jaar

 

Programma 2022:

1ejeugd FUNdamentaldag Regio Noord Oost
5 maart 10:00 – 12:00 uur
Spaarnehal
Haarlem

2ejeugd FUNdamentaldag Regio Midden
27 maart 10:00 – 12:00 uur
Sporthal Merwestein
Nieuwegein

3ejeugd FUNdamentaldag Regio Zuid Oost
30 april 10:00 – 12:00
Sporthal Zidewinde
Sprang-Capelle
Belgische jeugd sluit aan!

4ejeugd FUNdamentaldag Regio Midden
24 of 25 september 10:00 – 12:00
Papendal
Arnhem

5ejeugd FUNdamentalsdag Regio Noord Oost
29 of 30 oktober
Revalidatiecentrum Roessingh
Enschede

6eJeugd FUNdamentaldag Regio Zuid West
26 of 27 november 10:00 – 12:00
Omnium
Goes

 

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53