Skip to content

EK rolstoelbasketbal 2023 in Nederland

Het EK Rolstoelbasketbal vindt dit jaar in Nederland plaats! Ditmaal als onderdeel van een multi-sport evenement. Rotterdam is de gaststad van de eerste editie van de European Para Championships in 2023. Dit multisport evenement vindt plaats in augustus 2023. Voor het eerst worden de Europese kampioenschappen voor verschillende parasporten allemaal samen gebundeld in en rond dezelfde gaststad; Rotterdam. Stichting BEN organiseert onder de vlag van de NBB het EK rolstoelbasketbal binnen dit evenement.

Het evenement vindt plaats van dinsdag 8 tot en met zondag 20 augustus 2023 en heeft maar liefst 10 verschillende sporten, waaronder para-cycling, rolstoeltennis, boccia, goalball, rolstoelbasketbal, para badminton, para taekwando, judo en para schieten. Alle sporten die deel uitmaken van de European Para Championships zijn ook erg relevant voor de Road to Paris 2024, aangezien er met dit evenement Paralympische kwalificatiepunten of directe kwalificatie te verdienen zal zijn.
Hoofdlocatie voor dit evenement is het bekende Rotterdam Ahoy. De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben hier de kans om zich te plaatsen voor de Parralympische spelen van 2024. Welke positie daar minimaal voor nodig is, is afhankelijk van de resultaten van Europese landen op het WK eerder dit jaar (juni in Dubai). Op 11 augustus is voor rolstoelbasketbal de openingswedstrijd en op 18 augustus (vrouwen) en 19 augustus (mannen) vinden de finales plaats.

Parasporten

Minister voor Langdurige Zorg & Sport Conny Helder legt uit: “Topsport inspireert. We willen de parasport het internationaal platform in Nederland geven dat het verdient. Zo kunnen meer mensen met de inspirerende waarde van deze sporten worden bereikt’. Raymon Blondel, voorzitter van het Nederlands Paralympisch Comité, is ook trots om het gastland te zijn. “Ik denk dat parasporten in Europa een equivalent verdienen van evenementen zoals de Asian Para Games en de Pan American Para Games. De Europese Spelen hebben geen para-editie en daarom zijn we verheugd om samen te werken met het Europees Paralympisch Comité, dat ons de mogelijkheid heeft gegeven om aan een afzonderlijke ‘Europese Para-spelen’ te werken.”

Deelnemers

Naast in totaal 1.500 atleten zullen er hopelijk veel toeschouwers worden verwelkomd op deze openingseditie van het zogenoemde EPC. Doordat meerdere sporten deelnemen ontstaat er kruisbestuiving en krijgen alle sporten cumulatief meer aandacht. Voor het rolstoelbasketbal is het extra bijzonder om in eigen land te hosten omdat zowel de mannen als de vrouwen regerend Europees kampioen zijn.

12 mannenteams en 6 vrouwenteams strijden om de Europese titel, en niet onbelangrijk: een ticket voor Parijs 2024. Bij de mannen ligt de top zeer dicht bij elkaar. Concurrenten voor Oranje zitten in de gehele top 6. Spanje, Groot-Brittannië, Turkije en Duitsland zijn de grote favorieten. Terwijl bij de vrouwen de Orange Lions oppermachtig zijn gebleken in de afgelopen jaren, toch hebben zij op dit moment hun eigen uitdagingen om te presteren dit jaar. Duitsland en Groot-Brittannië liggen op de loer.

Vrijwilligers
Wil je al vrijwilliger komen helpen op dit EK rosltoebasketbal of op het totale European Para Championship? Meld je dan aan via: https://europeanparachampionships.com/volunteers/

 

 

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53