Skip to content
Waterbedrijf Groningen

Een middagje helemaal los met je collega’s – Waterbedrijf Groningen

Lieselot Smilde is beleidsmedewerker bij Waterbedrijf Groningen en zit sinds 1,5 jaar in een rolstoel. Het jaarlijkse afdelingsuitje had vaak een actief onderdeel. Door haar handicap kon ze daar niet meer aan meedoen. Zij is daarom op zoek gegaan naar een leuke activiteit die ook voor iedereen toegankelijk is. De clinic rolstoelbasketbal bleek een succes en maakte heel wat los bij het team.

Serieus samenwerken

Lieselot en haar collega’s werken op de afdeling strategie en onderzoek bij Waterbedrijf Groningen. Het is een diverse afdeling met verantwoordelijkheden zoals de bedrijfsstrategie, belangenbehartiging en onderzoek. Onlangs is het team uitgebreid met twee nieuwe collega’s dus dit leek een goed moment om samenwerking centraal te stellen in het afdelingsuitje. Het team kan alleen goed functioneren wanneer goed wordt samengewerkt. Tijdens een clinic rolstoelbasketbal start iedereen op 0 en om succes te hebben in het spel is het dan ook enorm belangrijk om goed samen te werken en te communiceren. Het team kwam helemaal los. Terwijl het normale werk rust en concentratie vraagt, Het team kwam helemaal los en terwijl zij normaliter rustig en geconcentreerd aan het werk zijn, kwam er door de clinic nu een hele andere – fanatieke – kant van collega’s naar boven.

Focus en openheid

De clinic heeft letterlijk en figuurlijk heel wat losgemaakt. Het gesprek daarna was open en kwetsbaarheden konden worden gedeeld. Met de focus voor het moment en elkaar. De ervaringen van de clinic werden ook tijdens de meeting nog besproken. Omdat zij in hun werk vooral zelfstandig moeten werken, is ‘zelf doen’ belangrijk. Maar wanneer (en hoe) vraag je hulp of ga je sparren? In een rolstoel ben je meer afhankelijk van een ander en besef je je dat je wel moet samenwerken. Daaruit kun je leren voor de samenwerking.

Rolstoelbasketbal is leuker dan basketbal!

Een opvallende conclusie, want rolstoelbasketbal is veel moeilijker dan basketbal. Toch hebben Lieselot en haar collega’s dit absoluut zo ervaren en hebben zij een onwijs leuke dag gehad. Lieselot heeft persoonlijk ervaren dat het sporten weliswaar zwaarder is als je in een rolstoel zit, maar dat je éven niet anders bent dan de anderen en kúnt sporten, wat het absoluut voor herhaling waard maakt. Een dag om nooit meer te vergeten.