Skip to content

Belgische ploegen troeven Nederlandse clubs af in BENE-league

De eerste BENE ronde van het seizoen 2022-2023 werd in september gespeeld op twee locaties: Waalwijk (NED) en Rotselaar (BEL). Op beide locaties speelden de deelnemende clubs ieder twee wedstrijden. Conclusie: Belgische clubs zijn sterker dan de Nederlandse clubs.

Hoewel de nationale teams van België en Nederland ver van elkaar verschillen qua niveau, de Nederlandse structuur een beter geordend geheel lijkt en de het Nederlands rolstoelbasketbal volledig geïntegreerd is bij de Nederlandse Basketball Bond, troefden de Belgen onze Nederlandse clubs met speels gemak af in deze eerste ronde van de België-Nederland competitie (BENE-league). Enkele grote uitslagen sprongen er uit. Zo werd Rotterdam Basketball (bekerwinnaar 2020-2021) met maar liefst 33 punten geveegd door Hubo Limburg United. Bij Only Friends uit Amsterdam (kampioen 2020-2021) gebeurde precies eender, verlies met 33 punten tegen Zedelgem Lions op de eerste wedstrijddag.

 

Was het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, de rentree van eredivisionisten RBVM en SC Antilope sprongen positief in het oog. Zij wisten beiden wel een Belgisch team te verslaan. Beiden kwamen in een spannende wedstrijd toevalligerwijs uit op een eindstand van 57-59. Stella Artois Leuven Bears en Hubo Limburg United kwamen twee punten tekort tegen de Zeeuwse en Utrechtse formatie. Een lichtpuntje dus in de tussenstand na ronde 1 waar vier Belgische teams fier aan de leiding gaan.

1. Zedelgem Lions (BEL)
2. BC Ninane (BEL)
3. Leuven Bears (BEL)
4. Hubo Limburg United (BEL)
5. R.B.V.M. (NED)
6. SC Antilope (NED)
7. Only Friends (NED)
8. Rotterdam Basketball (NED)

Hoe kan dat?
Iedereen roept altijd dat de Vlaamse en Waalse structuur in de sportwereld achterloopt, er altijd onenigheid is en het niveau daardoor zeer laag is. Ieder nadeel heeft z’n voordeel. De clubs zijn hierdoor wel een stuk zelfstandiger, creëren meer clubcultuur en zijn daardoor minder afhankelijk van bonden. Voor het nationaal team is het gebrek aan eenheid in België echter fataal geworden. Al een hele tijd geen EK’s, WK’s of Paralympische spelen meer op het hoogste niveau. Een verdiepend stuk hierover schreef Servaas Kamerling in 2021 in een blog op zijn website.

Zelfstandigere clubs dus, die hun zaakjes op tijd op orde hebben en ook in de IWBF Euro League deelnemen om zich te meten met Europa’s sterksten. In de BENE league missen we dit jaar echter twee top-teams uit de Nederlandse competitie: Sc DeVeDo en Sunrise Medical Braves. Twee sterke ploegen onder leiding van ervaren coaches, waarom zitten zij dan niet in deze BENE-league?  Dit zijn nou net de ploegen die de meeste (voornamelijk vrouwelijke) internationals onder zich hebben: die zouden in eerste niet kunnen spelen in verband met het WK in Dubai (november) waardoor zij niet kunnen deelnemen in de BENE League. Dit WK is dan weer verplaatst vanwege…..het WK voetbal in Qatar?? De echte reden weten we eigenlijk nog steeds niet….

In Nederland spelen overigens bijna geen Nederlandse internationals meer, zij vertrokken naar het buitenland. Sterkere competities, zelfstandigere en betalende clubs en avontuur.  Laten we in de BENE-league van elkaar leren, professionaliseren en mooie stappen maken voor het Belgisch en Nederlands rolstoelbasketbal op clubniveau.

We kijken er naar uit om 30 oktober alle clubs uit de BENE League op 1 locatie te treffen: Herk de Stad. De tweede speelronde van deze competitie vindt plaats op de thuisbasis van Hubo Limburg United. Hoe die speelronde eruit ziet kun je hieronder terug vinden!

Speelronde2

 

 

 

Recente berichten

Handige links

BEN op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Uitslagen eerste speelronde | 23 september 2023 | Friendship Center Amsterdam


Sunrise Medical Braves – Stella Artois Leuven Bears                  
Zedelgem Lions – SC DeVeDo                                                              
SC DeVeDo – BC Ninane                                                                      
Stella Artois Leuven Bears – R.B.V.M.                                             
HUBO Limburg United – Only Friends                                             
BC Oostende – SC Antilope                                                                     
R.B.V.M. – Zedelgem Lions                                                                      
BC Ninane – Sunrise Medical Braves                                                      
Only Friends – BC Oostende                                                                 
SC Antilope – HUBO Limburg United                                                


36-67
58-54
53-63
43-67
66-50
42-76
75-68
66-38
68-42
72-53