Skip to content

BC Ninane, R.B.V.M. en SC Antilope aan kop na 1e BENE League ronde

Titelverdediger BC Ninane is goed begonnen aan de BENE League van seizoen 2023-2024. Het team won afgelopen zaterdag van zowel Devedo als Sunrise Medical Braves op de openingsdag die in Amsterdam gespeeld werd bij Only Friends. All Star Terence Edja-Wato was op dreef voor de Belgen met 30 punten tegen Devedo en 23 tegen de Braves.

Ook R.B.V.M. en SC Antilope wisten hun beide wedstrijden te winnen waardoor ze samen met BC Ninane aan kop gaan na de 1e speeldag. Met R.B.V.M. tegen Zedelgem Lions stond de wedstrijd tussen de nummers 2 en 3 van afgelopen seizoen op het programma. De ploegen maakten er een spannende wedstrijd van waarbij R.B.V.M. uiteindelijk aan het langste eind trok met 75-68. Edwin Schalkx was goed voor 20 punten, gevolgd door Bert Freriks met 19 en Mark Aalders met 17. Bij Zedelgem kwamen de scores vooral van Bader (23) en De Roos (22). SC Antilope versloeg onder aanvoering van uitblinker Len van Dort nieuwkomer BC Oostende en HUBO Limburg United.

Niet alle teams waren compleet bij de seizoenopening. Zo ontbrak o.a. Lorenzo Boterberg bij Zedelgem Lions, afgelopen seizoen nog verkozen in het All Star team, en misten Devedo en de Braves enkelen van hun vrouwelijke internationals.
Het gaf wel kansen aan de jeugd, iets dat ook bij andere teams zichtbaar was.

Uitbreiding aantal teams
Het nieuwe seizoen van de BENE League wordt met 5 Belgische en 5 Nederlandse teams gespeeld. Vanuit Nederland doet Rotterdam Basketbal dit seizoen niet mee, maar maken Devedo en Sunrise Medical Braves voor het eerst hun opwachting. Vanuit België is BC Oostende dus toegevoegd.  Er zijn in totaal 6 speeldagen, waarbij de Nederlandse teams het steeds opnemen tegen de Belgische opponenten.  Na de 5e wedstrijddag wordt de stand opgemaakt, die bepalend is voor de finaledag. Op die laatste speeldag worden halve finales en finale en wedstrijd om de 3e plek gespeeld en daarnaast wedstrijden om plek 5 t/m 10.

De buit van de 1e speeldag werd uiteindelijk eerlijk verdeeld: 5 van de 10 wedstrijden werden door een Nederlandse ploeg gewonnen en 5 door een Belgische tegenstander. De stand na de 1e speelronde:

Stand
1. SC Antilope
2. BC  Ninane
3. R.B.V.M.
4. Only Friends
5. Stella Artois Leuven Bears
6. Zedelgem Lions
7. HUBO Limburg United
8. Devedo
9. Sunrise Medical Braves
10. BC Oostende

De volgende speeldag is op 21 oktober en dan wordt er gespeeld in Utrecht bij SC Antilope en in Blankenberge.