Skip to content

De kracht van uniek zijn – Mustafa Korkmaz

Op 17-jarige leeftijd werd Mustafa onderdeel van de eerste groep rolstoelbasketballers van Papendal, in die tijd een unieke ontwikkeling. Inmiddels is dit programma uitgegroeid tot een full time trainingsprogramma met 14 jonge sporters onder de naam CTO Papendal. Dit is de basis voor de nationale teams.

Beeldvorming & cultuur

Mustafa heeft hard gewerkt en is inmiddels aanvoerder van het nationaal mannenteam. Hij maakt indruk met zijn snelle reacties, onnavolgbare dribbelmoves en rake afstandsschoten. Maar hij maakt ook indruk buiten het veld, dat begint al met zijn verschijning. De Turkse Nederlander die in Nederland is geboren en opgegroeid valt allereerst op door zijn uitstraling, daarnaast mist hij twee benen. Dit is al zo vanaf zijn geboorte en heeft hem grotendeels gevormd. Hij heeft zich echter nooit echt gehandicapt gevoeld doordat zijn ouders hem net zoals zijn zusjes behandelde en hem niet zielig vonden. Hij ging ook naar een normale school. De Turkse cultuur liet hem wel anders denken over zichzelf. Mustafa bokste op tegen het beeld van een gehandicapt kind. Vroeger bleef een gehandicapte kind binnen, want dat was een schande voor de familie.

Van anders zijn jouw kracht maken

In zijn verhaal vertelt Mustafa hoe hij opbokst(e) tegen vooroordelen en hoe hij van ‘anders zijn’ zijn kracht heeft gemaakt. Hij vertelt hoe nieuwe gebeurtenissen hem verder hielpen in het leven. Maar ook hoe hij dat sportersleven in 2002 tijdelijk aan de kant moest zetten doordat hij gedwongen mantelzorger werd, nadat zijn vader een ongeluk kreeg en blind werd.

Sterspeler

Mustafa groeide uit tot de trots van zijn familie toen hij speler werd bij Galatasaray in Istanbul, won daarmee Europese clubtitels en kwalificeerde zich met het Nederlands team voor zijn eerste de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Op weg naar 2024 wil hij de ploeg naar Parijs leiden voor een nieuwe kans op een Paralympische medaille en wil hij iets terug doen voor de maatschappij. Als ambassadeur van stichting BEN laat hij iedere week kinderen en volwassenen zijn sport ervaren en deelt hij zijn lessen uit de Paralympische sport.

Mustafa als spreker

Tijdens de opening van het Graafschap College in Doetinchem mocht Mustafa Korkmaz, captain van het Nederlands rolstoelbasketbal team en held van BEN zijn levensverhaal vertellen. Daarnaast was hij actief als spreker voor De Onderwijsspecialisten en verschillende bedrijven uit verschillende branches, maar ook op het basis- en middelbaar onderwijs. Lees hier meer over Mustafa als unieke spreker.

Mustafa boeken als spreker

BEN jij benieuwd naar het verhaal van Mustafa? Via dit formulier vul je jouw wensen in en dan nemen wij contact met je op om het verder te bespreken. Tot snel!

Feitjes

icon_basketball
0
Mensen laten ervaren
icon_beker
0
Sporters ondersteund