Het BEN-team

De oprichters van Stichting Basketball Experience NL zijn Gertjan van der Linden en Toine Klerks. Zij geven dagelijks leiding aan de stichting als directeuren met bezieling, energie en no nonsense instelling. Gertjan kent Toine al vanaf zijn geboorte, Toine weet niet anders dan dat Gertjan er altijd is geweest.


 

Er gebeurt nog iets veel mooiers met de groep. Door het zelf te ervaren bekijk je de wereld opeens door een hele andere bril. Die van de gehandicapten, want weinig valide personen zijn zich bewust van hoe wij hier als Nederlandse maatschappij mee omgaan. Hoe toegankelijk is Nederland? En ook: hoe toegankelijk zijn bedrijven voor werknemers in een rolstoel? Zijn er binnen jouw bedrijf werknemers of collega’s met een handicap en welke functie bekleden zij? Met een clinic ervaar je ook hoe hard een rolstoelbasketballer moet werken en ontstaat er respect voor deze (top)sport. BEN zorgt voor bewustwording.

De oprichters

Gertjan van der Linden

Gertjan was een belangrijk onderdeel in de sportcarrière van Toine’s vader, Ben, misschien wel het onmisbare onderdeel voor een succesvolle carrière. Hij heeft inmiddels net zoveel ervaring in de sportwereld als in de bedrijfswereld.

Sportprestaties.

Dat hij succes heeft is te zien aan zijn sportprestaties als rolstoelbasketballer, maar ook als coach binnen valide basketbal en rolstoelbasketbal. In beide categorieën tot op het hoogste niveau. Ontelbare keren landskampioen als speler, maar ook meerdere keren als coach, won Paralympisch goud in 1992 en meerdere Paralympische medailles van een andere kleur. Zelfs als zwemmer, waar hij mee gestart is op jonge leeftijd (als jongste gouden medaille winnaar bij de spelen van 1980, 13 jaar).

Meedoen in de maatschappij.

Ondanks dat Gertjan zijn benen verloor op jonge leeftijd is hij naar een reguliere basisschool gegaan en niet naar een mytylschool, een aangepaste school voor kinderen met een handicap. Daardoor is hij naar eigen zeggen altijd mee blijven doen in de maatschappij, met dank ook aan zijn opvoeding.

Door als jonge talentvolle sporter bij rolstoelbasketbal terecht te komen werd hij snel volwassen. In een teamsport leer je veel, en op allerlei manieren. Van 1988 t/m 2004 kwam Gertjan als speler op vijf achtereenvolgende Paralympische Spelen in actie, vervolgens in 2012, 2016 en 2021 als coach van het nationaal vrouwenteam (twee maal brons en één gouden plak).

 

Kennis en ervaring binnen bedrijfstak.

Bij stichting BEN kenmerkt Gertjan zich als een creatieve strateeg, met een langetermijnvisie en een helder doel: rolstoelbasketbal nog beter op de kaart zetten. Zijn focus ligt daarnaast op het geven van presentaties, clinics en het aanmeten van (sport)rolstoelen.

Volgens Gertjan kan een goed aangemeten rolstoel een groot verschil maken in je prestaties als sporter of in het efficiënter rijden in je ADL rolstoel. Als voormalig medewerker van verschillende rolstoelbedrijven en voormalig manager van een van deze bedrijven heeft hij kennis over het hele proces. Hij heeft als rolstoelgebruiker en voormalig sporter ervaring als eindgebruiker, maar weet door zijn werkervaring ook van de hoed en de rand als het gaat om aanmeten, ontwerp, advisering, mogelijkheden en vergoedingen. Misschien wel de best mogelijke combinatie van kennis en ervaring binnen deze bedrijfstak!

Voor stichting BEN is Gertjan niet alleen een gouden Paralympisch medaille winnaar, maar is hij ook goud waard!

Toine Klerks

Als zoon van Ben en collega van Gertjan is Toine dagelijks bezig met de uitvoering van de werkzaamheden binnen de stichting. Van het geven van presentaties en clinics t/m de administratie en de organisatie van events. Een all round pakket, dat iedere dag in het teken staat van rolstoelbasketbal.Als zoon van Ben en collega van Gertjan is Toine dagelijks bezig met de uitvoering van de werkzaamheden binnen de stichting. Van het geven van presentaties en clinics t/m de administratie en de organisatie van events. Een all round pakket, dat iedere dag in het teken staat van rolstoelbasketbal.

Kennis en ervaring.

Opgeleid als docent lichamelijke opvoeding met specialisatie in het speciaal onderwijs en een studie International Sportmanagement dacht hij klaar te zijn voor het werkende leven. Het meeste leerde hij echter van sporters en coaches binnen rolstoelbasketbal. Van 2009-2016 reisde hij samen met Gertjan en voorzitter Wim de wereld rond voor toernooien, oefenwedstrijden en trainingskampen van het nationaal rolstoelbasketbal team mannen, vrouwen en jeugd.

Toine is er van overtuigd dat we veel kunnen leren van Paralympische sporters, met name hoe je om kunt gaan met verandering en hoe je creatief moet denken binnen de constant veranderende samenleving. In 2016 zegde hij zijn baan als docent op ROC Sport & Bewegen Tilburg op, om volledig voor stichting Basketball Experience NL te gaan werken. Daar heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.

Het bestuur

Stichting BEN werkt met gepassioneerde bestuurders die de stichting leiden op vrijwillige basis. De vijf bestuursleden hebben elk hun specialisme en zetten zich vol overgave in om onze doelen te bereiken. Wij stellen ze graag aan je voor!

Voorzitter: Wim Steen

Wim Steen is een gepassioneerd bestuurder die ervaring heeft opgedaan in de basketbalwereld tijdens zijn voorzitterschap bij basketbalclub Binnenland. Daar kwam hij ook in contact met rolstoelbasketballers Ben Klerks en Gertjan van der Linden.

 

Wim is de afgelopen jaren actief geweest als performance manager rolstoelbasketbal bij de Nederlandse Basketbal Bond en weet hoe de rolstoelbasketbalwereld in elkaar steekt.  Daarnaast heeft Wim ongelofelijk veel ervaring in de bedrijfswereld en runde succesvol een grote kledingzaak. Als vrijwilliger is hij naast stichting BEN ook actief voor de kerkgemeente Heerjansdam en voor basketbalclub Binnenland. Door zijn grote netwerk en Rotterdamse werkmentaliteit is Wim van grote waarde voor Basketball Experience NL.

Secretaris: Nico Teunissen

Al een groot aantal jaren werkt Nico in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Bij De Onderwijsspecialisten is hij hoofd van de afdeling Sport & Cultuur. Het sportstimuleringsprogramma’s Special Heroes is als pilotproject binnen deze afdeling ontwikkeld. Inmiddels is het programma succesvol in heel Nederland. Een nieuw initiatief is hij gestart met zijn collega Arjo; Uniek Sporten: een regionaal loket waar je met alle vragen omtrent aangepast sporten terecht kunt. Dit is inmiddels overgenomen door Fonds Gehandicaptensport.

De drive van Nico: zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. Of het nu gaat om breedtesport of sport op paralympisch niveau.

Nico is van 1998 t/m 2008 bondscoach geweest van het Nederlands elektrisch rolstoelhockeyteam. Een wereldtitel en een Europese titel staan op zijn lijstje. Daarnaast heeft hij een zwak voor Suriname. Hij komt er met regelmaat en tracht met een aantal projecten en Surinaamse projectpartners ook daar mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen. En rolstoelbasketbal? Wat Nico betreft een van de mooiste paralympische sporten die er is!

Toine Klerks

Directeur
Founding Father die de droom van zijn vader Ben waar maakte. Toine is de drijvende kracht van BEN, achter en voor de schermen.

Gertjan van der Linden

Directeur
Mede-oprichter en inspirator van stichting BEN, van een avondje praten tijdens het EK van 2013 met mooie plannen, tot het waarmaken van dromen.

Paul Toes

Accountmanager
Paralympiër is nu Mister Clinic. Al jarenlang geeft Paul clinics, sinds 2021 in samenwerking met BEN.

Anton de Rooij

Trainer & rolstoel-technisch adviseur
Paralympiër met ruim 700 interlands, Anton weet hoe en rolstoel het beste aangemeten kan worden. Daarnaast detacheren wij hem als Trainer.

Giel Krol

Vrijwilligers-coördinator
Al jaren is Giel een vast gezicht bij evenementen, nu een vaste kracht om zorg te dragen voor onze fantastische vrijwilligers.

Mark Aalders

Projectmederwerker & instructeur
Gepassioneerde rolstoelbasketbal legende zet zich op meerdere fronten in voor BEN met een focus op het jeugd-rolstoelbasketbal.

Mariska Beijer

Marketing & Communicatie
Op het veld bekend als een basketbal beest, naast het veld zet Mariska zich in om de beeldvorming van rolstoelbasketbal te verbeteren.

Marlissa van der Kamp

Marketing & Communicatie
Marlissa brengt jarenlange marketingervaring mee, regelmatig sparren voor goede ideeën en het uitwerken daarvan.

Sylvana van Hees

Grafisch ontwerper
Creatief op het basketbalveld en ernaast. Als grafisch ontwerper is Sylvana exclusief voor BEN aan het werk naast haar basketbal-carriere