Skip to content

Europees Kampioenschap Rolstoelbasketbal 2023 in Rotterdam Ahoy

De Nederlandse rolstoelbasketbalteams kunnen over twee jaar in eigen land hun Europese titel verdedigen. De Europese tak van de internationale rolstoelbasketbalfederatie IWBF heeft gisteren in Madrid op de slotdag van het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal besloten de volgende editie toe te wijzen aan Nederland. Het EK 2023 in de A-divisie voor vrouwen en mannen zal gehouden worden in Rotterdam als onderdeel van het allereerste European Para Championship (EPC). Plaats van handeling wordt Ahoy.

De organisatie van het basketbalevenement zal in handen zijn van de stichting Basketball Experience Nederland (BEN) in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond. “Namens BEN en de NBB wil ik zeggen dat we vereerd zijn om als gastheer van het EK in 2023 op te mogen treden. In 2019 hebben we het EK voor vrouwen in Rotterdam georganiseerd en nu zullen we daar als onderdeel van het European Para Championship het rolstoelbasketbaltoernooi voor onze rekening gaan nemen”,aldus een trotse BEN-directeur Toine Klerks.

Het is in 2023 de allereerste keer dat het European Para Championship wordt gehouden. Het is aan de stad Rotterdam om dit sportfestijn voor een flink aantal parasporten onder één dak te organiseren, waaronder boogschieten, tennis, badminton, goalbal, tafeltennis, judo, taekwondo, schieten en basketbal. Het evenement zal gaan plaatsvinden van dinsdag 8 t/m zondag 20 augustus. Voor alle sporten die op het programma staan zullen de resultaten bij het European Para Championship van groot belang zijn op weg naar de Paralympische Spelen in Parijs in 2024.

Hoofdlocatie wordt dus het welbekende Rotterdam Ahoy, al ruim vijftig jaar een plek waar entertainment en sport samenkomen. In mei van dit jaar vond daar nog het door de coronapandemie uitgestelde Eurovisie Songfestival plaats.

PARALYMPISCH SPORTER VAN HET JAAR
De nationale rolstoelbasketbalselecties keren vandaag terug uit Spanje, waar ze afgelopen weekend Europees kampioen werden. De vrouwen deden dat voor de derde keer op rij, voor de mannen was het de tweede keer ooit en de eerste keer sinds 1993. Gisteren werd ook bekend dat de rolstoelbasketbalsters, die eerder dit jaar al Paralympisch goud wonnen, kans maken op de titel van Paralympisch sporter van het jaar. Of ze gaan winnen wordt duidelijk bij het gala van sportkoepel NOC*NSF op woensdag 22 december a.s., live uitgezonden door de NOS zonder publiek.

copyright Steffi Wunderl
copyright foto’s: Steffi Wunderl