Skip to content

Rolstoelbasketbal, de eerste paralympische teamsport waarvan de finale live wordt uitgezonden op televisie

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zitten er klaar voor: nog twee dagen en dan kunnen zij eindelijk aan het Nederlandse publiek laten zien hoe goed zij zijn én waarom rolstoelbasketbal een populaire paralympische sport is. In eigen land gaan zij strijden voor de titel van Europees Kampioen en plaatsing voor de Paralympische spelen van 2020 in Tokyo. Iets wat gezien moet worden door zoveel mogelijk mensen. Dit is in de paralympische sport echter niet zo vanzelfsprekend. Toine Klerks, toernooi organisator en directeur stichting Basketball Experience NL, legt uit waar dat volgens hem door komt.

Onbekend maakt onbemind

De commerciële waarde van paralympische sport wordt onderschat. Toine geeft toe dat sommige paralympische sporten ook lastig zijn om uit te leggen en dus te volgen. Andere paralympische sporten zijn weinig geprofessionaliseerd en niet kapitaalkrachtig genoeg om een gedegen tv-waardig evenement neer te zetten. Toch begint alles echt bij jezelf aldus Toine.

Zet ergernis om in energie

Deze energie heb je nodig om de tv-zender te kunnen overtuigen ruimte te maken in het vaak bomvolle programma voor de paralympische sport. Om creatief op zoek te gaan naar budget om de hoge productiekosten te kunnen vergoeden. Zo is Toine vanuit zijn stichting Basketball Experience NL een crowdfunding campagne gestart om geld in te zamelen voor live uitzending van het finaleweekend op de Nederlandse televisie. Een onderwerp dat direct emotie en frustratie oprakelt, maar wat Toine als geen ander weet om te zetten in iets positief. Het doel is bereikt.

Het is gelukt: het finaleweekend wordt live uitgezonden op Ziggo Sport

Van zondag 30 juni tot zondag 7 juli vindt het EK Rolstoelbasketbal voor vrouwen plaats in het Topsportcentrum Rotterdam. Alle wedstrijden kunnen via een livestream van BBC online worden gevolgd. Het finaleweekend wordt live uitgezonden via Ziggo Sport. De eerste keer dat een paralympische sport op televisie is. Als dat geen positief begin is van het EK! Volg de livestream via het YouTube kanaal.

Winnen doen we samen, met onze sponsoren

Dit was niet gelukt zonder de samenwerking met Medipoint, Rotterdam Engineering, Fonds Gehandicaptensport en Topsport Rotterdam.