Skip to content

Zitloze Werkdag met het BEN bedrijventoernooi 5 juli 2024 

Vrijdag 5 juli was de Zitloze Werkdag met voor het eerst een bedrijventoernooi rolstoelbasketbal van BEN Basketball Experience Nederland in het Utrechtse Sportcentrum Galgenwaard. De eerste van een traditie dat zich de komende jaren moet gaan ontrollen. Een korte samenvatting. Buiten zijn er regenstralen, binnen slechts stralende gezichten. 
BEN held Mustafa in gesprek met Hans Gootjes

De dag start met een discussie over vitaliteit onder leiding van Hans Gootjes, met Mustafa Korkmaz, Bo Kramer, hoofdsponsor SKO met Robbert Nijhuis en bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma. De laatste legt wat cijfers op tafel: ,, We zitten gemiddeld ruim 9 uur per dag. In drie maanden bouw je nieuwe spieren op. Dan heb je eigenlijk vier handen.” En is er verband tussen diabetes en te weinig bewegen. Mustafa Korkmaz bekent: ,,Als ik twee weken niets doe kom ik aan.” Bo Kramer spiegelt de trainingsarbeid: ,,Wij trainen 16 tot 20 uur per week. Als ik een week niet kan sporten heb je een slechte aan mij.” Wessel houdt de aanwezigen nog eens voor: ,,Als je meer sport heb je minder kans op diabetes.”

Robbert toont de positieve bijdrage van een van de stoelen in de Heksenketel. ,,De stoel is gemaakt van hennep.” Geestverruimend. Zeker op wijze van denken, het werken aan vermindering van de CO2-uitstoot en maatschappelijk ondernemen. Hans Gootjes haalt nog eens aan hoe belangrijk de stoel is, ook op de werkvloer. Een quote van Toon Hermans vertelt het verhaal. ,,Deze schoenen zien er misschien niet uit, maar ik moet er de hele avond op staan.”


Op weg naar Parijs

Na de lekkere en gezonde lunch is het de beurt aan een panel met Esther Vergeer, Chef du Mission van de Paralympics, en de beide rolstoelbasketbal bondscoaches Cees van Rootselaar en Gertjan van der linden. Esther won 21 Grand Slam titels en is opgenomen in de Hall of Fame. Donderdag was de overdracht van de Paralympische sporters. ,,De groep is nog niet compleet. Er zijn nog selectiemomenten.” Ze hoopt dat er nog meer uitwisselingen komen tussen individueel sporten en teamsport. ,,Het atletiekteam traint wel in teamverband. ,,Je kunt elkaar ondersteunen, maar basketbal is de enige teamsport op de Paralympics. ,, Nu nog met slechts acht teams. In het verleden waren er 12 teams bij de mannen, 10 bij de vrouwen. Gertjan vindt dit een nadeel: ,,Je hebt geen wedstrijd meer om in het toernooi te groeien.” Als laatste winnaar van de Paralympics, WK en EK is Oranje favoriet. ,,We zijn favoriet daar lopen we niet voor weg, rollen we niet voor weg.” Voor Cees is Parijs sowieso een ervaring. ,Ik heb nog nooit Paralympics meegemaakt, heel bijzonder.’

Esther Vergeer – Chef du Mission

Gespreksleider Hans gaat terug naar 1988, toen zijn moeder coach was van de Oranje rolstoelbasketbalsters en brons veroverde. ,,Ze was alleen als coach, met een materiaalman. Met niet goed passende shirtjes.” Nu is er een begeleidingsteam rondom de selecties. De panelleden mogen hun droomwens uitspreken. Gertjan en Cees zijn duidelijk: ,,We moeten keuzes voor de sport maken, we moeten geen concurrenten van elkaar zijn. De kwantiteit van sporters wordt minder.” Nederland is een relatief veilig land. Aardbeving in Turkije, oorlogen. Dat geeft getroffen landen een grotere vijver op beperkte sporters. Esther:

,,Kinderen moeten zoveel mogelijk kunnen sporten. Eigenlijk dagelijks. Ook kinderen met een handicap. Sport moet toegankelijk en betaalbaar zijn. De paralympische sport moet ook zichtbaar worden, het moet zichtbaar zijn in de maatschappij.” En Esther kondigt een primeur aan. ,,Nieuw is het TeamNL huis voor de Paralympics. Als er medailles zijn gewonnen gaan we de sporters nu ook huldigen in het TeamNL huis, met het feest zoals we dat kennen van het Holland Heineken House.”

Bedrijventoernooi

Mark Supper schiet op de basket

De bedrijven mogen het na de woorden van de sportgoeroes zelf gaan proberen. Eerst krijgen ze een demo-wedstrijd van de Oranje-internationals van TeamNL, gevolgd door instructies van onze Oranje-helden. Het sturen en aandrijven van een rolstoel is geen sinecure. Mark Supper van Rotterdam Engineering speelde in de promotiedivisie bij UBALL in Utrecht. ‘De controle over de bal en de rolstoel vergt meer dan bij regulier basketbal. Hier is minder één-op-één. Er zijn eigenlijk twee dingen die we moeten leren: het rollen & het dribbelen en het afmaken. Je zit toch een stuk lager in de stoel.’ Het regent 0-0 uitslagen in Galgenwaard. Een score is bijna een gouden score. ‘De verhalen van Bo en Mustafa over hun Paralympische dromen zijn toch wel erg mooi om te horen.’

 

The Winner Takes It All sluit de dag af. Een dag met alleen maar winnaars. Met de wisselbokaal voor Zeeuw & Zeeuw.