Skip to content
Wim Steen, voorzitter BEN
25-08-2018: Rolstoel basketbal: WK: Hamburg 2 Ilse Arts 5 Lindsay Frelink 6 Jitske Visser 7 Dagmar van Hinte 8 Julia van de Sprong 9 Bo Kramer 10 Xena Wimmenhoeve 11 Cher Korver 12 Saskia Pronk 14 Carina de Rooij 15 Mariska Beijer 18 Amy Kaijen Coach Gertjan van der Linden Assistent coach: Irene Sloof Team manager: Jop Beuger Team manager: Emma Tomkinson Fysiotherapeut: Jan de Wit Nederlands Damesteam Rolstoelbasketbal WK finale Nederland v Groot Brittanie

Hoe voorzitter Wim zijn steentje bijdraagt aan de missie van BEN

Tijdens het WK Rolstoelbasketbal in Hamburg gingen wij tussen de wedstrijden door in gesprek met Wim Steen. Als voorzitter van BEN is hij actief bezig de missie te bewerkstelligen. Wim is een sleutelfiguur in de basketbalwereld en heeft ook zakelijk een schat aan ervaring die hij in zijn voorzittersrol steengoed weet te benutten. In zijn eigen woorden: BEN heeft mijn hart.

Hoe ben je bij BEN betrokken geraakt?

Als het gaat over rolstoelbasketbal dan begint in Nederland eigenlijk alles bij Gertjan van der Linden. Gertjan en ik kennen elkaar al ruim 25 jaar, via zijn vrouw, Marika, zij speelde toen valide basketbal bij een grote basketbalvereniging in Barendrecht waar ik toen een voorzittersrol had. Gertjan speelde daar rolstoelbasketbal samen met René Martens, tevens bestuurslid bij BEN, en Ben Klerks. Toen zij als clubteam Nederlands Kampioen werden is eigenlijk de hevigheid rondom rolstoelbasketbal begonnen. In januari 2007 ben ik vanuit de NBB rolstoelbasketbal op gaan starten in Nederland. Hier heb ik mij gedurende 10 jaar hard voor gemaakt met als afsluiter de Paralympische spelen in Rio. Op dat moment zochten Gertjan en Toine een bestuur voor BEN. En zo rolde de bal voor Wim verder het rolstoelbasketbal veld in.

Alles geven.

Wim heeft dankzij zijn vriendschap met Gertjan van dichtbij meegekregen hoe anders er tegen mensen in een rolstoel wordt gedaan. Verbazingwekkend, want rolstoelbasketballers zijn juist overmatig zelfstandig en wars van al het gedoe om hen heen. Ze geven alles, volgens Wim absoluut meer dan in de valide sport, en zijn dankbaar voor wat zij hiervoor terugkrijgen. Wereldwijd spelen relatief weinig mensen rolstoelbasketbal op topniveau, waardoor je snel veel mensen kent. De sfeer is altijd goed, een warm bad vol trotse ouders, familieleden en vrienden, enthousiaste vrijwilligers en andere supporters. Wim voelt zich hier thuis.

De toekomst van BEN

BEN groeit in kleine stapjes. Er zijn nog veel slagen te behalen, maar met de opening van het nieuwe kantoor, ontwikkeling van rolstoel aanbod en de nieuwe kledinglijn is de toekomst van BEN absoluut rooskleurig.

Wim, Toine, Gertjan en alle betrokkenen van BEN willen er samen met NBB voor strijden dat we in Nederland een groot internationaal basketbal evenement mogen organiseren, zodat rolstoelbasketbal in Nederland blijvend op de kaart wordt gezet. Rolstoelbasketbal moet DE sport worden in de wereld van de gehandicaptensport.

Wim: ik BEN nog lang niet klaar!