Skip to content

Sitness gaat online

Sitness gaat digitaal

De tweede intelligente lockdown zorgt er voor dat er steeds meer mensen thuiswerken. Voor de één een crime, voor de ander een uitkomst. Hoe je het ook went of keert, 2020 zorgt voor veranderingen. Op werkgebied en persoonlijk gebied. Wat gebeurt er allemaal als de werkomgeving verandert? In ieder geval op een andere manier contact met elkaar maken EN werken vanuit een vaak niet ideale thuiswerkplek.

 

Fysieke klachten

Twee op de vijf ondervraagde thuiswerkers (41 procent) geeft aan vaker last te hebben van fysieke klachten, bijvoorbeeld pijn aan de nek, rug, arm en schouder. Eén op de tien brengt sinds het thuiswerken vaker een bezoek aan de fysiotherapeut. Een van de oorzaken van die thuiswerkklachten is het ontbreken van een arboproof werkplek. “44 procent van de thuiswerkers beschikt bijvoorbeeld niet over een goede bureaustoel, een beeldscherm op ooghoogte of een aparte muis en een los toetsenbord bij laptopwerk”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Toch is die arboproof werkplek niet de allerbelangrijkste oorzaak van de fysieke klachten. Bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma, de zitexpert bij Sitness, geeft aan dat het te lang zitten in dezelfde houding juist de klachten veroorzaakt: ‘Het regelmatig bewegen, ieder uur/half uur, smeert de gewrichten en zorgt er voor dat deze klachten niet ontstaan of verergeren. De houding in de stoel of de manier van zitten is eigenlijk van ondergeschikt belang’.

Via Sitness kun je een digitale zitworkshop plannen met je collega’s en ontvang je aansluitend iedere week digitale tips van mensen die gewend zijn aan de hele dag zitten: de spelers van het Nederlands rolstoelbasketbal team.

 

Mentale klachten

Een verandering waar je niets aan kunt doen, maar waar je wel mee om moet leren gaan. Dat is precies wat Corona met ons doet. We moeten er mee dealen. Hoe kun je daar mee om gaan? Hoe gaan anderen daar mee om en wat kunnen we van elkaar leren? Iedere speler van het Nederlands rolstoelbasketbal team heeft zoiets al eens mee gemaakt. Plan een digitale of fysieke presentatie met een van onze sporters als spreker. Reken maar dat hij of zij de tips en tricks uit eigen ervaring mee kan geven aan jou en je collega’s. Door het bieden van handvatten middels interactie, ruimte voor gesprek en het delen van ervaringen over omgaan met veranderingen door een sporter met een lichamelijke beperking, creëren we samen relativeringsvermogen en concrete tools om om te gaan met veranderingen.

Alle inkomsten die via het Sitness project gegenereerd worden vloeien rechtstreeks terug naar de gehandicaptensport. Je bent dus letterlijk rugsponsor. Van je eigen rug en van de sporter met beperking! Dat zit lekker!

 

Toine Klerks