Helden van Stichting BEN klaar voor kwalificatie op EK na succesvol WK
Hoogtepunten
Mustafa Korkmaz, een ervaren rolstoelbasketballer, deelt enkele hoogtepunten uit zijn carrière, waaronder zijn transfer naar Galatasaray in 2012, waar hij twee jaar op rij de ‘quatro’ behaalde: het winnen van de Turkse competitie, Turkse beker, Champions League en Kitakyûshû Cup. Korkmaz noemt echter het afgelopen EK in Madrid als een speciaal hoogtepunt, waar het team de finale bereikte maar niet kon spelen vanwege COVID-19 gevallen bij het Britse team. Bo Kramer, een ster in het rolstoelbasketbal, deelt haar eigen ervaringen en inzichten. Voor haar is het winnen van goud op de Paralympische Spelen in Tokio het hoogtepunt dat ze nooit zal vergeten. “De aanloop naar de Spelen, de omstandigheden daar en de enorme druk die we hadden, maakten dit moment zo speciaal. We hebben laten zien hoe goed we zijn”, zegt Kramer trots.
Op weg naar de top
De weg naar de top bewandel je niet alleen, je ontmoet mensen die je de weg wijzen en je ondersteunen. Kramer wijst naar haar ouders als belangrijke personen in haar sportieve ontwikkeling. “Zij hebben mij altijd gesteund en ondersteund in mijn dromen. Zonder hen zou ik niet staan waar ik nu sta”, benadrukt ze. Daarnaast noemt ze Irene, hoofdcoach van het CTO en assistent-coach bij de dames, als een persoon die een grote bijdrage heeft geleverd aan haar groei, zowel als basketbalster als persoon. Mustafa zijn grootste inspiratiebron is BEN-directeur en rolstoelbasketbal legende Gertjan van der Linden. “Hij toverde met de bal op het veld, was snel en had een geweldig inzicht op het veld. Ik dacht dat wil ik ook kunnen!”. Vanaf 2007 ging Mustafa onder Gertjan trainen bij het CTO op Papendal “Ik kon niks beters wensen dan elke dag gecoacht worden door iemand waar ik naar opkeek”.
Van tiener naar topsporter, beide helden zijn in deze fase begonnen aan het sportleven. Mustafa verteld: “in het begin doe je maar wat en denk dat je goed bezig bent door alleen maar veel te trainen. Maar door professionele begeleiding, het ouder worden en vooral beseffen dat je voor je lichaam moet zorgen. Ben ik erachter gekomen dat ik meer uit mezelf kon halen”. Bo erkent dat ook, “Destijds dacht ik dat het zijn van een topsporter betekende dat je gewoon heel veel en heel hard moest trainen, maar inmiddels weet ik dat er heel veel meer bij komt kijken. Ik denk dat ik inmiddels wel kan stellen dat ik deze skills aardig onder de knie heb en dat ik steeds stabielere speelster wordt”.
Training en rust
Elke week staat in het teken van beter worden, of dit nu op het veld is of daarnaast. Het trainingsregime van Bo en Mustafa is veeleisend, met zowel basketbaltrainingen als krachttrainingen. Bo erkent dat rust en herstel essentiële aspecten zijn van haar trainingsprogramma. Naast hard trainen is rust ook belangrijk: “ik vind bijna alles leuk, interessant en cool en vind het lastig om nee te zeggen op leuke dingen. Hierdoor vullen je weken zich onwijs snel en dat is niet altijd handig, het zwaarste aan hard trainen vind ik dus dat je daarvan moet uitrusten”. Bij Mustafa staat op vrije momenten het gezin centraal “op dinsdag eerst krachttraining doen, daarna pappadag”.
Herstel en zorg
Dat Nederland een uitstekend topsportklimaat heeft beaamd Mustafa, “we hebben wereldwijd 1 van de beste medische zorg voor sporters”. Dit heeft hij deze zomer nog van dichtbij meegemaakt. “Kortgeleden is de pees van mijn rechterschouder gescheurd door een val, de dag erna kon ik gelijk naar een schouder specialist in Rijnstate Arnhem. Na meerdere onderzoeken en intensive begeleiding van onze fysio vanuit TeamNL, mocht ik na een herstelprogramma weer langzaam trainen”. Naast een fysieke klap is een blessure ook mentale aangelegenheid, het hoofd wilt soms sneller dat het lichaam. “2 weken voor het WK ging het weer mis, door een klap tijdens een oefenwedstrijd tegen Canada kreeg ik weer behoorlijk last, je bent boos, verdrietig, machteloos en angstig tegelijk.” Voor Mustafa was dit de eerste zware blessure en had daar nog niet veel ervaring mee, zijn leerpunt uit deze periode is “dat je alleen aan de slag moet gaan met je herstel en niet met andere zaken. Zodat je naast je zware herstelperiode niet extra belast met de mentale zorg die je uiteindelijk jezelf meegeeft in deze zware periode”.
Druk als cadeautje
De rolstoelbasketbal dames zijn al jaren favoriet, Bo heeft een grote stempel op dat succes gedrukt en moet omgaan met de favorietenrol. Ze blijft met beide voeten op de grond en ervaart de druk: “Ik moet je eerlijk bekennen dat ik druk en stress erg fijn vind. Tuurlijk is dit soms té veel en zwaar, maar ik weet ook dat ik die druk en stress nodig heb om te presteren. Hierbij leg ik de lat voor mezelf vaak erg hoog, hoger dan nodig. Voor mij is het dus eerder zaak om mezelf niet te veel druk en stress op te leggen, maar het wel controleerbaar te laten. Dit doe ik door er vooral veel over te praten, planningen te maken en duidelijke doelen voor mijzelf te stellen. Dit is een proces met vallen en opstaan en dat is oké!”
Korkmaz vertelt dat hij de druk juist als een kick ervaart, maar dat stress soms uitdagend kan zijn. Hij heeft een checklist ontwikkeld om met stressvolle situaties om te gaan en confronteert zichzelf met de oorzaken ervan, waardoor hij er beter mee kan omgaan. “Nadat die vragen zijn beantwoord ga ik door met de vragen wat ik eraan kan doen, zodat ik er niet door ga stressen. Hierdoor confronteer ik mezelf met het probleem en 9 van 10 keer valt het probleem waarmee je zit reuze mee of ben je je voor niets zoveel aan het stressen, omdat het probleem niet bij jezelf lag”.
Motivatie
Topsporter zonder motivatie is als taart zonder slagroom. Mustafa haalt zijn motivatie uit zijn familie “Die zijn er altijd voor me. Die hebben mijn beste tijden meegemaakt, maar ook mijn mindere periodes. Zij steunen mij door dik en dun. Voor hun ben ik een held en door hun voel ik me vooral in mijn mindere periode weer heel goed als ik ze zie of spreek.
Vooral de steun die ik vanuit mijn vrouw krijg is mijn veerkracht in moeilijke periodes”. Bo haalt motivatie uit haar dromen en levensdoelen, haar levensmotto ‘you don’t need a hero, it’s time to make your own’, beschrijft dat heel mooi. Bo legt uit “Binnen het basketbal weet ik dat ik nog zoveel beter kan en dat ik alles eruit wil halen wat erin zit, dus voorlopig ben ik nog niet klaar. Tijdens moeilijke periodes is dat dan ook waar ik aan vasthou. Ik geloof erin dat ik mijn dromen kan laten uitkomen, maar dat gebeurt alleen als ik er heel hard werk. Genoeg motivatie om dag in, dag uit mijzelf te verbeteren dus!”
Zelfvertrouwen
Naast motivatie is zelfvertrouwen belangrijk om te presteren op het hoogste niveau. Bo verteld over het verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie “sommige vinden van mij dat ik een groot ego heb. Dit zou je negatief kunnen opvatten, maar ook als een compliment. Voor mij zit er een verschil in het hebben van zelfvertrouwen (en dus een ego) of arrogantie. Ik ben ervan overtuigd dat je eerst in jezelf moet geloven en de overtuiging moet hebben dat je dromen kunnen uitkomen. Hiervoor heb je dus een portie zelfvertrouwen nodig waar je ‘u’ tegen zegt!” Bij Mustafa is zelfvertrouwen het belangrijkste in zijn leven, niet alleen als topsporter. Hij zegt “als jij al niet geloofd in jezelf, hoe moet je anderen laten geloven in jou?”
EK tijdens het European Para Championships in Rotterdam
Nu richten beide atleten zich op het EK in Rotterdam, waar ze zich willen kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Parijs. Kramer kijkt uit naar de sfeer en steun van het thuispubliek, terwijl Korkmaz zich vastberaden toont om een finaleplek te behalen. Beide atleten benadrukken het belang van teamwork, samenwerking en communicatie om te slagen op het hoogste niveau.
Bo verteld enthousiast “Eindelijk weer spelen voor (thuis)publiek…!! Ik vind het enorm vet dat wij onderdeel zijn van het eerste gecombineerde para event in Nederland en ik denk dat dit toernooi een hele goede stap is voor de Paralympische sport in Nederland”
Bo en Mustafa zijn ware helden van de Stichting BEN en vertegenwoordigen TeamNL met trots. Ze inspireren anderen met hun doorzettingsvermogen, mentale kracht en motivatie. Het komende EK in Rotterdam belooft een spannend moment te worden in hun sportieve loopbaan, en we kijken ernaar uit om hen te zien schitteren op het veld en Nederland te vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen in Parijs.
Recente berichten
Handige links
BEN op de hoogte!
Meld je aan voor onze nieuwbrief en BEN altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!