Skip to content

Side events

sociaal & maatschappelijk

Naast het hoofdevenement zijn we in het voortraject en tijdens het evenement zeer actief op sociaal-maatschappelijk gebied om bewustzijn te creëren en mensen met een handicap in beweging te krijgen. Met deze zogenoemde side events rondom het EK laten we +/- 6.000 basisschoolleerlingen, 900 middelbare scholieren, 200 revalidanten, 300 senioren en 200 mensen met een fysieke beperking rolstoelbasketbal ervaren. Daarnaast geven we ook nog eens 50 gratis lidmaatschappen voor rolstoelbasketbalclubs weg aan bezoekers van het EK en deelnemers bij side events. Activiteiten die uitstekend passen bij de pas verworven ANBI-status en het CBF Goede Doelen keurmerk waar we als stichting erkend zijn. 

Bewustwording - middelbare scholieren

Rolstoelbasketballers en rolstoelbasketbalsters gaan langs middelbare scholen in Rotterdam en omgeving om hen rolstoelbasketbal te laten ervaren en hun verhaal te delen. Van 1 april t/m 30 juni worden 8 middelbare scholen bezocht waar meerdere klassen per dag kennismaken met gehandicaptensport, in het bijzonder rolstoelbasketbal. Clinics en gesprekken gaan over gehandicaptensport, maar ook over omgaan met elkaar en het gebruik van het woord kanker als scheldwoord waar toernooi directeur Toine Klerks onlangs nog een column over schreef bij Omroep Brabant. Enkele datums staan al vast!

Kennismaking met gehandicaptensport - basisonderwijs

In samenwerking met SportMEE en de Nederlandse Basketbalbond staat de EK-organisatie met een rolstoelbasketballer in Ahoy tijdens het evenement ‘The Final’, ruim 6.000 basisschool leerlingen ervaren allerlei verschillende sporten. Waaronder rolstoelbasketbal! Beelden van dit jaarlijkse evenement zijn hier terug te vinden.

Ledenwerving - Orange Angels Tour

Er zijn steeds meer sporten mogelijk binnen gehandicaptensport, echter kan een teamsport zoveel meer bieden dan in je eentje te gaan sporten. Daarom is rolstoelbasketbal voor ons DE meest interessante sport die er is. Helaas is het ledenaantal in Nederland wel dalende. Het Nederlands vrouwenteam wil zich hier hard voor maken en verdeelt zich deze maanden over verschillende regio’s in Nederland die dicht bij hun woonplaats zijn of bij de club waar ze ooit begonnen zijn om wervingsclinic te geven. De international komt dan naar de sporthal op locatie met 15 sportrolstoelen waar in samenwerking met de plaatselijke club, regionale aangepast sporten-organisaties en de gemeente deelnemers gezocht worden die deel kunnen nemen! De datums van de openstaande regio’s worden iedere week geüpdate. Aanmelden voor jouw regio? Dat kan via mail.

Ledenwerving - Ladies Day

Op 2 juni 2019 organiseren wij voor de eerste keer een Ladiesday in Topsportcentrum Rotterdam. Voor iedere vrouw die rolstoelbasketbal wil ervaren of dit al langer speelt en heel graag eens samen speelt met een Orange Angel. We starten met een gezamenlijke warming-up en spelen daarna in toernooivorm samen met speelsters van Team NL. Er zijn sportrolstoelen beschikbaar als je zelf geen sportstoel hebt. Aan het einde van de dag ontvang je een goodiebag. Deelname is gratis!

Aanmelden kan via mail en daar beantwoorden wij ook eventuele vragen.

Seniorendagen 

Tijdens het EK rolstoelbasketbal zijn wij er voor IEDEREEN, ook voor mensen met verminderde mobiliteit en ouderen. Op 1 en 2 juli halen wij senioren op bij verzorgingstehuizen in Rotterdam, waarna zij in het Topsportcentrum Rotterdam een gezellige middag ervaren met sport- en spelactiviteiten voor allerlei niveau op het gebied van mik- en teamspelen. Van sjoelen, walking basketball, rolstoelvoetbal, knotshockey t/m kegelen, een gezellige middag die in het teken staat van ontmoeten en bewegen. Aansluitend bezoeken we een rolstoelbasketbalwedstrijd en worden de senioren terug gebracht naar hun plaats van bestemming. 

Revalidatiecentrums

Voordat het EK rolstoelbasketbal van start gaat, zijn we actief op verschillende revalidatiecentrums om ervaringen van Paralympische sporters te delen met revalidanten. Tevens bieden wij de revalidanten de mogelijkheid om rolstoelbasketbal zelf te proberen met de sportrolstoelen die we meenemen. De datums van deze workshops zijn in overleg met de revalidatiecentrums. Stay tuned!

Kennisdeling - Amsterdam science mini symposium

Op 2 juli organiseert het Amsterdam Institute of Sport Science een expertmeeting / mini symposium coaches, trainers, studenten en wetenschappers. Verschillende sprekers uit de wetenschap zullen hun bevindingen op het gebied van aangepast sporten delen van techniek tot gezondheid en vervolgens aansluiten bij het publiek tijdens de avondwedstrijden van 18:15 en 20:30 uur. Klik op deze link om je aan te melden!

Bedrijven clinic - Partners Rotterdam Topsport

Op 4 juli organiseert Rotterdam Topsport i.s.m. stichting BEN een speciale clinic voor bedrijven die aangesloten zijn bij Rotterdam Topsport. Wat is er mooier dan een rolstoelbasketbalwedstrijd kijken? ERVAREN natuurlijk! Deelnemers kunnen enkel meedoen op uitnodiging van Rotterdam Topsport die het Europees Kampioenschap financieel ondersteunen.

Sterrenteam

Op dit moment zijn we een team met bekende Nederlanders aan het verzamelen die op 6 juli in de rust van de halve finale het tegen vijf mannelijke internationals op willen nemen. Uiteraard gaat dat niet zonder training. We houden je op de hoogte, maar zorg dat je er op 6 juli bij bent en kijk hoe deze sterren gaan rijzen in de rust van de halve finale die dag.

Maatschappelijk partner

Uniek Sporten

Heb je een handicap en wil je graag sporten of bewegen? Uniek Sporten helpt je met zoeken!​

logo_ek_ben.jpg

stichting BEN

Clinics rolstoelbasketbal ervaren en Paralympische sport positief positioneren?

Dirk Kuyt Foundation

Wij organiseren evenementen om mensen met een beperking op een leuke manier kennis te laten maken met aangepaste sport.