Skip to content

Van korfbal naar rolstoelbasketbal – 
Paul Toes als spreker

Op 18 jarige leeftijd ging ik even een broodje halen bij de McDonald’s. Onderweg zijn wij aangereden waardoor ik nu een defect linker onderbeen heb. Hierdoor moest ik noodgedwongen stoppen met mijn huidige sport (korfbal) en ook mijn toekomst plannen werden gewijzigd. Hoe je met zoiets dealt? Ik probeer vooral het maximale uit de situatie te halen. Zo ben ik begonnen met rolstoelbasketbal, een voor mij onbekende sport. Al snel belandde ik in het Nederlands team. Na de Paralympische spelen van 2016 ben ik full time clinics rolstoelbasketbal gaan geven, eerst als zelfstandig ondernemer en sinds 2021 onder de vlag van stichting BEN. 

Taboe op sporten met een beperking?

Het lijkt wel of er in Nederland een taboe rust op sporten met een beperking. Als je beelden wilt zien van de Paralympische Spelen moet je er naar op zoek. Dat vind ik raar. Zelf geef ik clinics op scholen en aan het bedrijfsleven, vaak aan mensen die geen beperking hebben. Ik geef ze een inkijkje in het leven van een sporter met een beperking, iedereen kan daar iets mee. Zo zie ik mijn rolstoel als middel om te ‘rennen’; het lost mijn handicap op, ik voel me vrij en ga basketballen. De grap is dat de rolstoel juist een handicap is voor mensen die kunnen lopen. Daar maak ik bij de clinics gebruik van.

Zelf kan ik niet zonder sport. Het is verslavend, er komt een geluksstofje vrij en ik merk dat mijn lijf het nodig heeft. Ook is teamsport mooi, samen een doel halen en zelfs samen falen is waardevol. In de topsport doen atleten met een beperking niet onder voor sporters zonder beperking, we doen en laten er allemaal net zo veel voor. Ik vind dat iedereen moet sporten en probeer mensen daartoe te motiveren. Juist als je moeilijker beweegt is het goed voor je. Helaas zijn er drempels en veel gedoe. Het moet veel makkelijker worden op het vlak van vervoer, materiaal en aanbod, zeker in de breedtesport. 

Hoe het beter kan?

Tegen bestuurders en beleidsmakers zou ik zeggen: een tikje minder bureaucratisch. Mensen zijn geen nummertje, ga eens thuis kijken wat er echt nodig is. En stimuleer verenigingen om bijvoorbeeld zalen en materialen beschikbaar te stellen voor sporters met een beperking. Het zou toch mooi zijn als meer mensen met een beperking gaan bewegen en we misschien wel nieuwe talenten spotten. Kijk niet gek op als ik je binnenkort aanspreek: ”Hé, ik zag je net spelen, jij hebt de ideale handicap voor het Nederlands team!” 

De clinics en presentaties kunnen afgestemd worden op jouw wensen dus neem contact op om af te stemmen en de beste match te vinden!

Spreker boeken voor jouw organisatie?

BEN jij benieuwd naar het verhaal van Paul? Via dit formulier vul je jouw wensen in en dan nemen wij contact met je op om het verder te bespreken. Tot snel!

Feitjes

0
Mensen laten ervaren
0
Sporters ondersteund