Ervaar
rolstoelbasketbal
tijdens onze clinics

Mustafa Korkmaz

Mustafa is de mannelijke held van stichting Basketball Experience NL. De vliegensvlugge international kan rekenen op ondersteuning van stichting BEN door een opleiding, advisering en jaarlijkse aankoop van materialen voor zijn rolstoel. Met deze ondersteuning op maatschappelijk gebied voor de toekomst kan Mustafa zich nu richten op zijn sportcarrière. Als speler van Galatasaray en aanvoerder bij het Nederlands team is het belangrijk te kunnen focussen. Wil jij een presentatie of clinic volgen van Mustafa? Stuur dan een mail naar info@basketballexperience.nl

Als je onze nieuwste held beter wil leren kennen is onderstaande verslag een echter aanrader.


Profleven

Toen Mustafa Korkmaz gevraagd werd wat hij van zichzelf en zijn sport rolstoelbasketbal wilde laten
zien, kwam zijn antwoord even snel als direct: “Ik zou willen laten zien dat rolstoelbasketbal geen zielige gehandicaptensport is, maar echte topsport. Waar veel kracht en training voor nodig is. En dat we de strijd volledig aangaan.” Allesbehalve watjes. Mustafa weet dat als geen ander. Rolstoelbasketbal is voor hem meer dan alleen zijn favoriete sport. Het is zijn leven. Zijn profleven welteverstaan. Hij heeft al voor een kwartet Duitse clubs gespeeld, in Italië, en in Turkije won hij met het grote Galatasaray twee keer de landstitel én twee keer de Europa Cup 1 – de Champions League.”

Bevlogen
Je hoeft niet eens met Mustafa te praten om erachter te komen dat hij een bevlogen atleet is. Zijn hele voorkomen, van zijn dagelijkse outfit tot en met zijn witte bolide, stralen passie voor de dynamiek van rolstoelbasketbal uit. Zijn spel is flitsend, zijn behendigheid fenomenaal. Het verhaal van de shooting guard van het Nederlands rolstoelbasketbalteam begint al bij zijn geboorte, zo blijkt. “Ik ben geboren zonder benen. Op dat moment is mijn strijd al begonnen. Ik moest harder werken dan wie dan ook in mijn omgeving om wat van mijn leven te maken. In mijn jeugd heb ik allerlei tegenslag gehad, maar nooit dacht ik ‘had ik maar benen’. Ik vond altijd wel iets nieuws waarmee ik mijn leven kon verbeteren. Die strijd, om mezelf middenin de maatschappij te plaatsen, heeft mij geleerd voor mezelf op te komen en in mezelf te geloven.”

Levensvisie
Het is niet verwonderlijk dat steeds meer mensen Mustafa als hun grote voorbeeld zien. Zijn levensvisie straalt, net als zijn sterke lijf, kracht uit. “Zelfstandig worden en van niemand afhankelijk zijn zorgen er steeds weer voor dat ik me goed voel. Ik heb zelf de controle over mijn leven en ik ben niet afhankelijk van iemand anders. Dat heeft mij geleerd dat in jezelf geloven zo belangrijk is. Als jij het al niet voor je kunt zien, of als jij niet in jezelf gelooft, hoe kun je anderen erin laten geloven dat jij het wel degelijk kan?”


De bolide van de snelheidsduivel in de sportstoel, Mustafa Korkmaz.

Kruispunt
Net als ieder ander, maar wellicht eerder dan de meesten, kwam Mustafa op een kruispunt van zijn leven aan. Ook dat moment weet hij met dezelfde precisie als waarmee hij schiet en passt uit te drukken. “Uiteindelijk word je ouder en moet je keuzes maken in je leven. Ga je de straat op en daar ‘dingen’ doen? Of ga je werken? Ga je serieus worden? Of blijf je zo laks door het leven gaan als ik op dat moment deed? Mijn belangrijkste keuze tot nu toe is dat ik volop voor basketbal ben gegaan. Ik moet er ook naast werken, dus ik kan helaas niet zeggen dat ik fulltime basketbalprof ben. Daarvoor krijg ik niet genoeg betaald.” Maar die ene afspraak met zichzelf was gemaakt, en die zou de balkunstenaar nakomen.

Tatoeage
Om er zeker van te zijn dat hij zich aan die belangrijke afspraak met zichzelf houdt, heeft hij zijn levensmotto als tatoeage laten vereeuwigen. “Het is een tattoo waarin ik mezelf laat zien met plaatjes van mijn leven. De tekst die erbij staat is ‘Play The Game Before The Game Plays You’. Het is op alles van toepassing, of het nu gaat om werk, basketbal, relatie of wat je ook doet in je leven. Je moet meespelen om te kunnen blijven doorgaan met wat je op dat moment doet of wil doen. Anders speel je niet mee. En als dat je keuze is, ook goed. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat er niet met jou gespeeld wordt. Op die manier blijft je focus het scherpst. Dan ben je onverslaanbaar voor wie dan ook!”, zegt Mustafa Korkmaz vol overtuiging. En precies op die manier kijkt hij ook naar rolstoelbasketbal.

 

Tekst: Michel Kriek
Foto: Greatmatch